Slovenija
35 ogledov

Gripa je tu!

gripa Shutterstock
Tudi pri nas posamezni primeri okužb z virusom influence.

Podatki iz Evrope kažejo na postopen začetek sezone gripe, a intenzivnega obolevanja po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še ni zaznati. "V preteklih dveh tednih smo zaznali posamezne primere okužb z virusom influence A v več slovenskih regijah (Osrednjeslovenski, Gorenjski, na Goriškem, v Brežicah in na Koroškem)," pojasnjujejo z NIJZ.

V državah Evropske unije (EU) krožijo virus influence A (H3N2 in H1N1) ter v manjši meri virus influence B. Virusi influence, ki trenutno krožijo, so podobni tistim, ki so bili osnova za izdelavo cepiva za sezono 2013/14.

Obolevajo predšolski otroci in šolarji

"Obolevajo predšolski otroci in šolarji, kar je za začetek sezone gripe povsem običajno," pojasnjujejo na NIJZ. Povečuje se tudi število potrjenih okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), drugim najbolj pomembnim virusom, ki se pojavlja v hladnejšem delu leta. Ta povzroča akutni bronhiolitis (tj. vnetje drobnih dihalnih poti) zelo majhnih otrok.

Slovenija po podatkih NIJZ spada med države, v katerih se proti gripi cepi majhen odstotek ljudi. "Cepljenje proti gripi ostaja najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje zapletov, ki so možni, še posebej pri starejših ljudeh, zelo majhnih otrocih in vseh (ne glede na starost), ki imajo kronično bolezen srca, pljučno, presnovno bolezen ali motnjo imunosti," pojasnjujejo na inštitutu.

Raje na zrak kot v nakupovalni center

Cepivo proti gripi zaščiti le pred okužbo z virusom influence in ne pred drugimi virusi. V zimskem času krožijo še številni drugi povzročitelji akutnih okužb dihal, ki se prenašajo prek kužnih kapljic ob kašljanju, kihanju in glasnem govorjenju ter prek onesnaženih površin, zato na NIJZ poudarjajo, da je v zaščiti pred virusi najpomembnejša higiena rok. "Če kašljamo in smo nahodni, moramo upoštevati, da lahko okužbo prenesemo na svoje bližnje, zato je prav, da se držimo pravil ter kašljamo v rokav (ne v dlan, s katero onesnažimo površine) in smrkamo v papirnati robček, ki ga nato higienično odstranimo," svetujejo. "Namesto da se z majhnimi otroki odpravimo v nakupovalne centre, kjer je veliko ljudi, je pametneje, da gremo na svež zrak in se gibljemo v naravi, saj je verjetnost okužbe tako bistveno manjša."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.