Slovenija
17 ogledov

Gripa odšla, cepivo ostaja

Po izračunu je tako nova gripa državno blagajno olajšala za dober milijon in pol Žurnal24 main
V torek je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec pandemije nove gripe. V Sloveniji je bilo cepljenih nekaj več kot sto tisoč ljudi. Ostanka cepiva za zdaj ne bodo uničevali.

"Ministrstvo za zdravje je sprva naročilo 800 tisoč odmerkov cepiva, vendar se je kasneje s proizvajalcem dogovorilo za zmanjšanje dobave. Tako smo prejeli 222 tisoč odmerkov cepiva proti pandemski gripi. Cena enega odmerka je znašala sedem evrov brez DDV-ja," so nam zatrdili pri Direktoratu za javno zdravje. Po izračunu je tako nova gripa državno blagajno olajšala za dober milijon in pol evrov.

Ostanka ne bodo uničevali
Po podatkih Inštituta RS za varovanje zdravja (IVZ) je bilo na cepilna mesta razdeljenih 153.700 odmerkov cepiva proti pandemski gripi. Na zalogi je še 68.300 odmerkov cepiva. IVZ predvsem zaradi roka uporabe zaenkrat ne bo uničeval cepiva.

2.800 odmerkov cepiva proti pandemski gripi za ljudi, ki so alergični na jajčne beljakovine, je uporabnih do 30. septembra letos. Alergike bodo tako k cepljenju pozvali jeseni. 65.500 odmerkov cepiva proti pandemski gripi pa ima rok trajanja do 30. septembra naslednje leto.

Umrlo 19 Slovencev

Na IVZ so nam zatrdili, da se je v Sloveniji cepilo nekaj več kot 103 tisoč ljudi. V bolnišnico jih je bilo sprejetih okoli 800, 19 jih je zaradi pandemske gripe umrlo. "Pri vseh je bilo laboratorijsko dokazano, da so imeli virus nove gripe. Poudariti je treba, da je večina žrtev že imela kakšno primarno
bolezen, predvsem kronično obolenje,"
je zatrdil Mitja Vrdelja, tiskovni predstavnik IVZ.

Na IVZ so sicer prejeli prijave o neželenih učinkih za približno 300 ljudi, pri katerih so zabeležili predvsem pričakovane neželene učinke po cepljenju – bolečina, oteklina in rdečina na mestu vboda, utrujenost, povišana telesna temperatura in glavobol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.