Slovenija
23 ogledov

Gripa trenutno zgublja boj

Alenka Kraigher je povedala, da so na IVZ doslej testirali že 27 vzorcev, a je b Žurnal24 main
Bolnica, ki je zbolela za nevarno obliko gripe, okreva, njeno stanje je dobro. Osebe, s katerimi je bila v stiku, so zdrave in prav tako prejele ustrezno zdravilo.

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) Alenka Kraigher je povedala, da so do zdaj so zaradi suma na novo gripo v Sloveniji v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ testirali 27 vzorcev, danes so testirali še dva vzorca, a sta bila oba negativna. Število potrjenih bolnikov z novo gripo tako ostaja pri številki ena.

Zaenkrat zdravstvena služba, ki ravna po predpisanem postopku v primeru pandemije, zaznava zbolele in hkrati na sorazmeren način ukrepa, je pojasnila Kraigherjeva. Po njenih besedah epidemiologi naredijo poizvedbo, kako se je bolnik okužil in poiščejo osebe, s katerimi je bil bolnik v tesnem stiku.

Pazite na higieno
Vsi prejmejo navodila, da se obrnejo na zdravstveno službo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja, da bi lahko naredili vse, kar je potrebno, je poudarila Kraigherjeva. Še vedno za preprečevanje nove gripe in drugih respiratornih bolezni velja, da je najučinkovitejša preventiva upoštevanje pravil splošne higiene, torej redno umivanje rok z milom in vodo ali alkoholnim robčkom. "Če zbolimo, pa kihajmo ali kašljajmo na higienski način v rokav ali robček, ki ga potem zavržemo, in si umijemo roke", dodaja Kraigherjeva.

Ljudje, ki se bodo vračali s potovanj v tujini, naj bodo pozorni na znake, kot so kašelj, glavobol, visoka vročina, bolečine v mišicah in kosteh ter splošno slabo počutje. V tem primeru naj po besedah Kraigherjeve pokličejo svojega zdravnika, da se dogovorita o nadaljnjih ukrepih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.