Slovenija
59 ogledov

Gripa udari čez kake tri tedne

Prehlad Imunoglukan Žurnal24 main
Okužbe. Kljub mili zimi virusnih obolenj ni več. Vrhunec viroz in gripe še pride.

"Rinovirusi, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus, metapnevmo virusi, virus parainfluence," najpogostejše okužbe dihal, zaradi katerih pacienti prihajajo k njim v bolnišnico, našteva Tatjana Lejko Zupanc, vodja službe za preprečevanje bolnišničnih okužb na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Po njenih besedah sezona viroz še ni dosegla vrhunca, ampak se šele začenja, kar pa je enako kot vsa leta v tem času. Trenutno je pogost tudi pojav črevesnih okužb. Vrh v številu obolelih za gripo pa lahko pričakujemo v naslednjih od treh do štirih tednih.

Krivi zaprti prostori

"Vsako leto pozimi opažamo povečano število virusnih okužb dihal. Del gre na račun tega, da smo več v zaprtih prostorih, v katerih je zrak bolj suh, pri čemer se izsuši tudi nosna sluznica, ki sicer služi kot prva obramba pred virusi. V zaprtih prostorih se zadržuje tudi več ljudi, kar omogoča lažje širjenje virusov prek izločkov dihal bolnih ljudi," razlaga Lejko Zupančeva. Letos kljub mili zimi virusna obolenja niso nič pogostejša, enako je z zdravstvenimi zapleti. Manjši otroci in dojenčki so v bolnišnice večinoma sprejeti zato, ker ob prebolevanju bronhiolitisa potrebujejo dodatek kisika ali začetno zdravljenje z antibiotiki v infuziji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zelo majhne otroke ogrožajo predvsem respiratorni sincicijski virus (RSV), gripa pa tudi črevesne infekcije. Te okužbe namreč pri otrocih bistveno hitreje privedejo do dehidracije kot pri odraslih. "Poleg tega pričakujemo težji potek tudi pri bolnikih, ki prejemajo zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezni, znano pa je tudi, da je potek gripe težji pri nosečnicah," dodaja sogovornica iz UKC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.