Slovenija
15 ogledov

Gripa zgubila ost, jo bo mraz nabrusil?

V Sloveniji se je proti virusu nove gripe cepilo okoli 103 tisoč ljudi, 294 jih Žurnal24 main
Okuženost z novo gripo se počasi umirja, vendar nihče ne ve, kaj bo prinesel mraz.

Na redni novinarski konferenci kriznega štaba za novo gripo UKC Ljubljana so povedali, da se trenutno v ustanovi zaradi nove gripe zdravi osem ljudi, od tega štirje otroci. Trije odrasli bolniki med 31 in 56 let starosti so v resnem stanju, med njimi je eden, ki ni imel predhodnih bolezni in tako ni spadal v rizično skupino prebivalstva.

V ljubljanskem KC za zdaj ostaja isti režim obiskov. Ti so dovoljeni le med 16. in 18. uro, k enemu pacientu pa lahko pride samo en obiskovalec, ki mora biti zdrav.

Strokovna direktorica kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup je povedala, da se pandemska gripa ne širi več tako močno kot v zadnjih tednih in da se razmere umirjajo. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pa še vedno svetuje cepljenje. Strle opozarja, da bo z mrazom vedno več obolenj za sezonsko gripo, nihče pa ne ve, kako bo hladno vreme vplivalo na širitev pandemske gripe.

Ljudje v belem še kolebajo
V ljubljanskem kliničnem centru se je do zdaj cepilo 2656 ljudi, 46 odstotkov zdravnikov, 21 odstotkov diplomiranih medicinskih sester in 11,5 odstotka zdravstvenih tehnikov, je dejala. "To ni dovolj, vendar trend počasi narašča," je navedla Drnovšek Olupova.

Novo cepivo za novo gripo
Predvidoma danes naj bi začeli cepiti z novim cepivom proizvajalca Baxter pri tistih ljudeh, ki so alergični na jajčne beljakovine, je poročal Radio Slovenija. Vlada je zagotovila sredstva za 10 tisoč odmerkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.