Slovenija
12 ogledov

Grki z ostrimi rezi proračuna

Atene so pod strogim nadzorom EU in IMF. Do leta 2014 morajo znižati proračunski Žurnal24 main
Grčija namerava v prihodnjem letu (še bolj) zaostriti svojo varčevalno politiko. Izdatki države naj bi se zmanjšali za 800 milijonov evrov.

V osnutku državnega proračuna za leto 2011 je predvidenih dodatnih 2,36 milijarde evrov novih prihodkov, hkrati pa naj bi vlada načrtovala oklestenje izdatkov države za 800 milijonov evrov.

Višji in novi davki
Dodatni proračunski prihodki bodo izvirali pretežno iz dodatne obdavčitve velikih podjetij, zvišanja znižane stopnje davka na dodano vrednost z zdajšnjih 11 na 13 odstotkov, posebne obdavčitve za legalizacijo predvidenih zgradb, ki so bile zgrajene brez dovoljenj, pa tudi iz novega davka na igre na srečo.

Finančno ministrstvo načrtuje, da bo državi do konca tega leta uspelo znižati proračunski primanjkljaj, ki je lani znašal 13,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), na 7,9 odstotka BDP. V letu 2011 naj bi ga dodatno znižali na 7,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.