Slovenija
20 ogledov

Grkom zmanjkuje gotovine

bankomat grčija Reuters
Grčiji zmanjkuje denarja za vsakodnevne stroške, kot so denimo policisti in druge javne storitve, pa tudi za plače, pokojnine in socialno pomoč. Država naj bi nov sveženj pomoči dobila avgusta, vendar podrobnosti še niso znane.

"Denarne rezerve so skoraj nične. Tvegano je govoriti o tem, za koliko časa bodo še zadostovale, saj je to odvisno od proračunskih prihodkov in odhodkov," je za grško televizijo potrdil namestnik grškega ministra za finance Christos Staikouras.

To dokazuje, da država čedalje bolj drvi proti bankrotu, obljubljene pomoči pa še vedno ni. Evropska unija je Grčiji sicer večkrat obljubila, da bo nov sveženj denarja prejela avgusta, ko državi v plačilo zapadejo obveznice v višini 3,2 milijarde evrov.

Če Grčija denarja ne bo dobila, bodo javni uslužbenci in upokojenci ostali brez plač oziroma pokojnin. Ne bo denarja za izplačilo socialne pomoči, vprašanje pa je tudi, v kolikšni meri bo država še sposobna zagotavljati javne storitve, denimo policijo in zdravstvo, kjer se že pojavljajo težave.

Korupcije ni manj

Čeprav ljudje nimajo denarja, se stopnja korupcije, ki je pred krizo v državi predstavljala veliko težavo, ni spremenila. Se je pa spremenila njena višina. "Javni uslužbenci so znižali cene svojih storitev," je potrdil Leandros Rakintzis, avtor poročila o korupciji v državi.

"Ni večjih korupcijskih škandalov. Ni denarja za večje kršitve," je poudaril. Po njegovih besedah so lani obravnavali več kot 1400 primerov korupcije. Večinoma so bili vanje vpleteni davčni uradniki in višji javni uslužbenci z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.