Slovenija
199 ogledov

Grobovi velikih Slovencev

Žale
1/10
Saša Despot
Skromni grobovi tistih, ki so za sabo pustili bogato kulturno dediščino.

Ob današnjem spominu na mrtve se spominjamo svojih ljubljenih, nekateri pa obiščejo tudi grobove velikih Slovencev in se jim na tak način poklonijo. Mi smo še pred prvim novembrom obiskali grobove vseh štirih predstavnikov slovenske moderne, Dragotina Ketteja, Josipa Murna Aleksandra, Otona Župančiča in Ivana Cankarja, ki so pokopani na ljubljanskih Žalah.

Na Žalah smo obiskali tudi grob pesnice in prevajalke poezije Lili Novy, pisatelja, pesnika in dramatika Vitomila Zupana, arhitekta Jožeta Plečnika, pisatelja, pesnika in politika Edvarda Kocbeka in pisatelja ter dramatika Frana Saleškega Finžgarja

Skromno urejeni grobovi

Zapeljali smo se tudi do parka Navje, kjer počivajo številna velika slovenska imena kot so Anton Tomaž Linhart, Janez Bleiweis, Anton Korošec, Jernej Kopitar, Fran Levstik, Valentin Vodnik, Ivan Grohar, Anton Aškerc, Josip Jurčič in Matija Čop.

Grobovi so večinoma skromno, a lično urejeni, posebej izstopa moderen in redno vzdrževan grob Lili Novy. Številni veliki Slovenci pa žal pred svojim grobom le nekaj dni pred prvim novembrom niso imeli cvetlic ali svečk.

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.