Slovenija
21 ogledov

Grošelj: "Režim poskuša preživeti"

12_06_09_bot_klemen_groselj2 Žurnal24 main
Severna Koreja z napadom odvrača pozornost od slabega položaja v državi, zatrdi Grošelj. V primeru vojaškega spopada Evropa ni ogrožena, saj režim Kima Jonga ne poseduje medcelinskih raket.

"Upam, da je današnji spopad v okviru zgodbe prenosa oblasti s Kima Jonga Il na njegovega naslednika Kima Jonga Una. Incidenti na tem območju so vse pogostejši. Očitno se napetost med državama stopnjuje," nam zatrdi Klemen Grošelj, strokovnjak za obramboslovje.

Napenjanje jedrskih mišic
Nemirna in gospodarsko trhla država zadnje čase sicer redno preseneča mednarodno skupnost. Pretekli konec tedna so Severnokorejci ameriškemu znanstveniku, ki je bil na obisku v tej državi, pokazali povsem nov objekt za bogatenje urana. "Gre za odvračalno funkcijo. Režim poskuša preživeti, saj verjetno tudi sam čuti, da bodo potrebne temeljite spremembe. S svojim jedrskim potencialom poskuša Severna Koreja mednarodno skupnost in svoje sosede prepričati, da so resen akter v regiji ter naj države nikakor ne posegajo v njihove notranje zadeve," dodaja Grošelj.

Režim ni toliko nor, da bi uporabil jedrsko orožje, saj Kitajska ne bi imela več posluha za severnokorejski režim.
Klemen Grošelj

Na vprašanje, ali je glede na dejstvo, da Severna Koreja poseduje jedrsko orožje, v primeru izbruha vojne ogrožena tudi Evropa in posredno Slovenija, obramboslovec odgovori: "Ne, nikakor ne. Severna Koreja je jedrska sila v zelo omejenem obsegu, saj lahko ogroža le svojo neposredno okolico. Tudi če posedujejo atomsko bombo, jo lahko v skladu s svojo tehnološko razvitostjo vgradijo le na rakete srednjega in kratkega dosega. Medcelinske zmogljivosti njihova vojska nima," pojasni Grošelj in doda, da pa na drugi strani lahko s svojim vojaškim arzenalom povzročijo resno krizo na korejskem polotoku.

"Režim ni toliko nor, da bi dejansko uporabil jedrsko orožje, saj velesile, predvsem Kitajska, ne bi imela več nikakršnega posluha za severnokorejski režim. Jedrsko orožje ima predvsem vlogo odvračanja," zatrdi Grošelj.

Kitajska tiha partnerica Severne Koreje
Spopad bi imel po Grošljevih besedah za regijo izredno negativne posledice, saj bi se v konflikt nemudoma vpletle svetovne velesile. "Japonska in ZDA bosta brez dvoma stopili na stran Južne Koreje, medtem ko bo Kitajska ostala nevtralna ali pa se bo postavila na severnokorejsko stran," doda.

Grošelj pri tem poudari, da je večina držav v regiji v izrednem gospodarskem vzponu, zato bi imel vojaški spopad izredno negativen vpliv na svetovno gospodarstvo in globalno stabilnost.

Južna Koreja čaka na propad sosede
"Južna Koreja želi, da severnokorejski sistem ne eksplodira, ampak implodira. Želja vseh držav je, da če država propade, propade sama vase in pri tem ne stabilizira regije. Incidenti so tako v prvi vrsti želja opozarjanja nase, izsiliti želijo koncesije ter obenem poslati sporočilo, da naj jih pustijo pri miru," razlaga Grošelj.

Južna Koreja si po Grošljevem prepričanju kot gospodarska sila nikakor ne želi vojne. "Seul je od ločitvene meje oddaljen le 80 kilometrov, tako da je glavno mesto v neposrednem dosegu severnokorejske artilerije. Želijo propad režima severne sosede in nato združevanje pod pogoji južnega dela polotoka," konča obramboslovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.