Slovenija
29 ogledov

Grošelj sestankoval z AUKN

"Jaz nimam nobenega problema, lahko me pokliče," pravi Grošelj. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) RS naj bi se zaključil sestanek med upravo in prvim nadzornikom Klemenom Grošljem. Sestanek Grošelj - Hauc najverjetneje odpade.

 

Grošelj nam je potrdil, da se je sestal z upravo AUKN. Šlo je za vnaprej načrtovan sestanek, na katerem je upravi predstavil "nova spoznanja". Potrdil je, da se namerava danes srečati s preostalimi člani nadzornega sveta (NS), s katerimi se bo posvetoval, "ampak je tudi to še v zraku. V igri je tudi odstavitev Hauca," je potrdil in dodal, da je to stvar celotnega NS. Upa, da se bosta oglasila tudi predstavnika delavcev, "od katerih pa še ni bilo nekega odziva".

Naši viri blizu AUKN pravijo, da uprava Grošlja ne podpira pri zamenjavi Hauca, ker ima dobre poslovne rezultate. Se je pa moral Grošelj zagovarjati zaradi svojih kršitev zakonov kot predsednik NS. Grošelj je grozil AUKN, da bo odstopil, člani uprave AUKN pa so mu rekli, naj pač odstopi. Pred sestankom na AUKN je Grošelj od sekretarke nadzornega sveta zahtevak sklic izredne seje, a se mu je sekretarka, ki je na dopustu, uprla, da nezakonite seje ne bo sklicala. Medtem zaslišani zaposleni preučujejo možnost, da bi zoper Grošlja podali kazensko prijavo.

 

Na sestanku je bil tudi Venčeslav Radi, upravljalec, ki skrbi za Pošto. Pravijo, da so Grošlja že trikrat opozorili, naj ne počne neumnosti. Edina podlaga za razrešitev je neodvisna zunanja revizija, če bi odkrila eklatantne nepravilnosti. Sicer pa je Grošelj na sestanek prišel kar z napisanim sklepom za razrešitev, ki pravno ne prenese niti papirja. Agencija je Grošlja opozorila, da bo Haucu pripadlo 24 plač odpravnine, če ga razrešijo. Tudi če bo tožil, bo denar dobil, ker formalno ni nepravilnosti, ki bi zdržala pravno presojo, še pravijo naši viri.

Hauc za sestanek z AUKN
S Pošte Slovenije so sporočili, da je generalni direktor Aleš Hauc zaprosil AUKN za skupni sestanek s predsednikom nadzornega sveta. Srečanja med prvim nadzornikom Pošte Slovenije Klemenom Grošljem in Haucem danes tako ne bo. Kot so na Pošti še zapisali v izjavi za javnost, se je Hauc za tako potezo odločil zaradi Grošljeve izjave za časnik Finance, da bi lahko Hauca zaradi nekaterih dejanj obtožili kaznivega dejanja. Omenjene obtožbe Hauc ostro zavrača.

Skupno srečanje s člani AUKN je predlagal, da se "predstavniki lastnika družbe, predsednik nadzornega sveta in generalni direktor Pošte Slovenije pogovorijo o odnosu med nadzornim svetom in poslovodstvom ter o prihodnjem delu med nadzornim svetom in poslovodstvom družbe v smislu izboljšanja prakse korporativnega upravljanja družbe."

Glede sestanka ni zadržkov
Grošelj nam je v telefonskem pogovoru zaupal, da je od Hauca dobil sms, v katerem je slednji napisal, da je predlagal sestanek z agencijo in "da želi neko pomiritev. Jaz s tem nimam nobenega problema. Če bo predlagal nek termin, se to lahko zgodi." Poudarja pa, da zanj še vedno velja njun osnovni dogovor, da naj bi se danes slišala in dogovorila o tem, kako in kaj.

"Jaz sem mu pripravljen ponuditi, da se sreča ne samo z mano, ampak z vsemi člani nadzornega sveta, ki jih je imenovala država, in pove, kar misli, da pač moramo predebatirati," Haucu ponuja Grošelj. Hkrati pa poudarja, da je "težko komunicirati, če vam nekdo naredi pravno mnenje, ki je proti vam in ga posreduje agenciji in drugim naslovnikom". Pravno mnenje naj bi bilo pripravljeno 20. decembra, v službeni poštni nabiralnik pa ga je Grošelj prejel šele naslednji dan. "Mogoče bo rekel, da dlakocepim, ampak za take stvari bi bilo drugič dobro, da bi bile predstavljene tudi meni, ali da se okoli tega vsaj kaj pove."

Sestanek že zjutraj visel v zraku
Zjutraj nam je prvi nadzornik Klemen Grošelj v telefonskem pogovoru povedal: "Dogovorjena sva bila, da se danes slišiva in dogovoriva za sestanek. Ampak glede na to, da je bilo včeraj neko elektronsko pismo poslano na upravo agencije (za upravljanje kapitalskih naložb, op. p.), ne vem, kaj zdaj to pravzaprav pomeni." 

Grošelj je konec prejšnjega tedna napovedal, da se bosta z Alešem Haucem sestala in govorila med drugim o stvareh, ki se v javnosti še niso omenjale, a bi lahko bile za Hauca obremenilne.

Uprava proti nadzornemu svetu
Očitno pa se v družbi bije boj med upravo in poslovodstvom. Uprava je namreč naročila mnenje mariborskega Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje glede imenovanja prokurista. Mariborski inštitut je v svojem strokovnem mnenju zapisal, da je nadzorni svet (NS) legalno in legitimno imenoval prokurista, a prekoračil zakonska pooblastila.

Zoper Grošlja so se pritožili tudi na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb. Očitajo mu "zasliševanje" članov poslovodstva glede poslov z brezplačniki, dajanje izjav, ki škodujejo družbi, ter nepravilnosti pri imenovanju revizijske komisije in prokurista.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.