Slovenija
48 ogledov

Grosupeljski Romi upajo na boljše čase

Hudorovac (Foto: Tamara Barič) Žurnal24 main
V Občini Grosuplje danes potekajo naknadne ponovne volitve romskega svetnika. Edini kandidat je Elko Hudorovac, ki ne skriva razočaranja nad dosedanjim ravnanjem občine.

Naknadne ponovne volitve za romskega svetnika je Državna volilna komisija razpisala, ker kandidatura za volitve enega člana občinskega sveta ni bila vložena v določenem roku. Zdaj že bivši Janez Lesjak je še poleti zatrjeval, da Romi svetnika ne morejo dobiti, ker občina ni imela usklajenega statuta z zakonom o lokalni samoupravi - v njem je bilo določenih 24 občinskih svetnikov namesto 25.

Hudorovac si želi, da bi nov župan Peter Verlič reševanje romske problematike zastavil drugače. "Upam, da bo drugače, ker bi moral to urediti. Mi smo ljudje tako kot vsi drugi. Če ne bo župan tega upošteval, bo treba odpreti druga vrata."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Živimo brez vsega"
53-letnega Hudorovaca so predlagali Zoran Brajdič in skupina volivcev. Od 48 volilnih upravičencev je do 13. ure glasove oddalo šest volivcev. Hudorovac je že pred časom napovedal, da se bo zavzemal za elektrifikacijo in ureditev dovozne poti do barak. Elektriko so že dobili, nekatere stvari pa še vedno ostajajo nerešene. "Jaz sem že stokrat povedal, kako mi tukaj živimo, pa od tega ni nobenih sprememb. Poglejte, kakšne barake imamo in kako živimo. Res je, da smo dobili elektriko, da imamo pralne stroje, ampak to vse teče kar notri v naselje, ker nimamo greznice. Bom kar naravnost povedal- živimo brez stranišč, brez kopalnic, brez vsega. To je res katastrofa. To je tako življenje, da ga nikomur ne privoščim, še psom ne. Bolj so zaščitene živali kot pa mi, Romi tukaj. Ko je bila toča, nam je vse uničilo. To smo javili na občino, a tudi pogledati niso prišli. Marsikdo ima vodo v baraki. Zdaj je pa mraz in vlaga. Otroci morajo pa vseeno hoditi v šolo."

Jaz bom vztrajal do konca za te stvari, ki sem jih omenil, toliko časa, da se bo bivanje Romov drugače uredilo.
Elko Hudorovac

Grosuplje je bilo sicer že leta 2002 zakonsko določeno kot eno izmed 20 občin, ki so dolžne romski skupnosti zagotoviti pravico do predstavnika v občinskem svetu.  Občina se je tej odločitvi upirala vrsto let, a celo ustavno sodišče je njihove argumente zavrnilo. Po tem, ko mu grosupeljski svetniki niso potrdili mandata, se je Hudorovac pritožil na upravno sodišče in to je aprila njegovi tožbi ugodilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.