Slovenija
1060 ogledov

Bo Slovenija zaradi tega izgubila 34 milijonov?

Nevladniki bi lahko ostali brez sredstev v višini 34 milijonov evrov za blažitev in prilagajanje podnebnim spremembam ter krepitvi izobraževanja. Kot trdijo, naj bi diskriminatorne pogoje vnesli v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ti pa očitke zavračajo.

Sredstva z razpisov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) držav donatoric Norveške, Islandije in Lihtenštajna, ki bi jih lahko pridobili v Sloveniji, so ogrožena, poroča portal 24ur.com. V Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) pravijo, da je diskriminatorne pogoje tik pred objavo razpisov "samovoljno vnesla" Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) z namenom izključitve sodelovanja.

V centru so v sporočilu za javnost spomnili, da Norveška, Islandija in Lihtenštajn omenjeno vsoto Sloveniji namenjajo na podlagi dogovora z Evropsko komisijo. V vladni službi očitke zavračajo in pravijo, da "pogoji za prijavo na javni razpis zagotavljajo prijavo dobrih projektov".

Kakšni so razpisni pogoji?

Eden izmed zahtevanih pogojev je, da društva lahko na razpisih sodelujejo le, če imajo najmanj 50 aktivnih članov. Ta se šteje za aktivnega, če je za tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino. Podobno rešitev za društva pozna Zakon za ohranjanje narave glede izkazovanja pogojev za status naravovarstvene organizacije v javnem interesu, ki je to spremembo kljub nasprotovanjem nevladnikov sprejel v juniju 2020.

Pogoj za sodelovanje zasebnih zavodov na razpisih je tudi zaposlitev oseb in njihova izobrazba. Ta zahteva, da imajo zavodi v zadnjih treh letih ves čas zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in strokovno izobrazbo na 7. ravni Slovenskega ogrodja kvalifikacij s področja delovanja nevladne organizacije.

V CNVOS trdijo, da gre za pogoje, ki jih je SVRK dodal brez vednosti držav donatoric, potem ko so države donatorice že potrdile besedili razpisov.

"V skladu s pogodbo z državami donatoricami v razpisih ne sme biti nobenih pogojev, ki niso bili že prej predvideni in usklajeni z donatoricami," poudarjajo in dodajajo, da se je podobno izključevanje že zgodilo na Madžarskem leta 2014. Trine Skymoen, norveška ambasadorka na Madžarskem in v Sloveniji, pa je pred dnevi povedala, da so nova merila absolutno nesprejemljiva.

Na SVRK so potrdili, da sta bili vsebini razpisa in razpisne dokumentacije obravnavani in potrjeni s strani razpisne komisije, ki jo sestavlja tudi programski partner iz Kraljevine Norveške. "Pogoji za nevladne organizacije za prijavo na javni razpis zagotavljajo prijavo dobrih projektov, ki bodo oplemenitili sredstva, ki so na voljo. Iz odgovornosti do donatorjev Slovenija namreč pričakuje, da bodo sredstva učinkovito porabljena z največjo dodano vrednostjo," so zapisali v odzivu za 24ur.com.

V CNVOS trdijo, da iz uredbe donatorjev izhaja, da morajo biti vsi posebni pogoji za sodelovanje na razpisu določeni v pogodbi, ki pa da jih je SVRK enostransko spremenil. Prav tako so dodatno kritični do razpisnih pogojev, saj ''za podjetja, samostojne podjetnike in javne institucije ni predvidenih nobenih pogojev".

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 15:14 29.junij 2021.

    javni sektor zahteva da zasebni sektor zaposluje birokrate. in to z "višje visoko najbolj visoko " izobrazbo. čemu ? naj potem tudi prostovoljno gasilsko društvo ima 3 birokrate na plačilni listi ? in člani naj plačujejo članarino. in potem bo ...prikaži večo en uradnik ugotovil da ima društvo "ogromne" prihodke. in zato ne rabi javnih sredstev.

  • popokatopetl 11:48 29.junij 2021.

    Osebna vendeta ministra proti okolju proti nevladnim organizacijam. Najbolj ga boli, ko umazane vladne posle na sodišču ustavi majhna četica slabo plačanih varuhov okolja.