Slovenija
19 ogledov

Grozi jim "manj" dela

Aleš Zalar Gregor Katič
Kazenski veto. Tožilci bi lahko ostali brez finančnih preiskav, zaplemb in pregona oškodovanja javnih financ.

Pregon. Osmega novembra začenja boj proti najhujšim oblikam kriminala v državi posebno, samostojno 12. tožilstvo, ki ga uvaja novi in že veljavni zakon o državnem tožilstvu in se čez slaba dva tedna začne uradno uporabljati.

Ne bo finančnih preiskav

Če poslanci v prihodnjih tednih ne bi vnovič podprli treh zakonov iz paketa nove kazenske zakonodaje, za katere so državni svetniki v ponedeljek izglasovali odložilni veto, pa bi tudi člani specializiranega tožilstva izgubili del pristojnosti, ki jim jih sicer pri pregonu hujših oblik kriminala dodeljujejo začasno ustavljeni trije zakoni.

"Tožilci ne bi mogli izvajati finančne preiskave in ukrepov, potrebnih za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Podobne ukrepe bodo sicer lahko še naprej sodiščem predlagali po trenutno veljavnem zakonu o kazenskem postopku in le za kazniva dejanja, ki se obravnavajo. Zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja pa omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj," poudarja minister za pravosodje Aleš Zalar.

Tožilci za pregon organiziranega kriminala pa ob morebitni neuveljavitvi sprememb kazenskega zakonika tudi ne bi mogli preiskovati novih kaznivih dejanj, ki jih zakonik uvaja, denimo sumov oškodovanja javnih financ. Kot dodaja Zalar, je bilo doslej zavrnjenih celo več ovadb računskega sodišča, ker iz njih ni bilo razvidno, da se očita kaznivo dejanje, ki se zdaj opisuje kot oškodovanje javnih financ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.