Slovenija
18 ogledov

Grozi jim več let zapora

protesti študenti parlament
1/67
Žurnal24 main
Policisti so včeraj pridržali 31 posameznikov, od tega 15 mladoletnih. Devet policistov utrpelo lažje poškodbe. Za včeraj storjena kazniva dejanja gredo lahko protestniki za več let v zapor.

"Med udeleženci protestov ni bili nihče poškodovan. Devet policistov je utrpelo lažje poškodbe, večinoma praske in udarnine," je na tiskovni konferenci dejal generalni direktor policije Janko Goršek in dodal, da razmišljajo o ovadbi organizatorjev protestov. Policija je ustanovila posebno skupino, ki bo pregledala vse medijsko gradivo in s pomočjo tega poskušala prepoznati napadalce na parlament. Pozivajo tudi morebitne priče, naj prijavijo kršitelje na anonimno številko 080 1000 200 ali 113. "Ko gre za poškodovanje objektov posebnega kulturnega pomena, so zaporne kazni večletne," opozarja Goršek.

Eden od policistov je takoj poiskal pomoč, ostali pa so vztrajali do konca in šele nato šli k zdravniku.
Stanislav Vrečar

Na vprašanje, zakaj policisti niso šli med protestnike in jih bolj trdo prijeli, Goršek odgovarja: "Hujša prisilna sredstva bi povzročila hude poškodbe, to pa bi lahko vodilo v hujše posledice."

Ali so bili pridržani izgredniki vinjeni? "Velika večina je bila," odgovarja Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana. Policisti priznavajo, da sicer vinjenosti niso preverjali, saj "se to v teh postopkih ne preverja". Med preiskavo se bodo ukvarjali tudi s tem, ali so izgredniki pripadniki navijaških skupin, saj jih zanima, ali je bil napad spontan ali načrtovan.

ŠOS: Varovanje je bilo slabo
Na te očitke vodilni v policiji odgovarjajo, da je v varovanju sodelovalo okoli 500 policistov. Kršitelji naj bi bili iz različnih koncev Slovenije. Na policiji poudarjajo, da gre za več kaznivih dejanj, za katere je zagrožena tudi po večletna zaporna kazen.

Policisti so zasegli tudi nekatere predmete, denimo palice in steklenice. Zaznali so okoli 65 kršitev javnega reda in miru ter obravnavali 11 kaznivih dejanj.

Del odgovornosti na plečih ŠOS-a

"Policija se je izredno dobro pripravila na proteste. Hvala bogu, da so se ti končali brez resnih poškodb. Prva odgovornost je na vseh posameznikih, ki so uporabili nasilje. ŠOS je sodeloval s policijo, vendar pa bodo morali prevzeti del odgovornosti,"
je v oddaji 24ur zatrdila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

"Policist lahko toži le državo"
Organizatorji po mnenju odvetnika Aleksandra Čeferina niso odgovorni za poškodbe policistov. "Policist lahko za poškodbe toži samo državo," doda.

Organizatorji niso imeli dovoljenja za Trg republike. UE je namreč izdala dovoljenje le za shod na Prešernovem trgu in Šubičevi cesti. ŠOS odvrača, da so tja šli le zato, ker mimohod po Šubičevi zaradi policijske zapore ni bil možen.

Včeraj je bilo sicer poškodovanih devet policistov. "Silo so uporabili v najmanjši možni meri," je dejal Vrečar in je dodal, da so se varnostne sile na shod ustrezno pripravile.

Že pred shodom so opozorili organizatorje, da je Trg republike pokrit s kockami, kar bi morali zavarovati. To so storili, a očitno ne dovolj dobro, saj so izgredniki za povzročanje škode na zgradbi uporabili veliko granitnih kock.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.