Slovenija
22 ogledov

Grozi mu štiri leta zapora

Boris Popovič Nataša Čepar
Tožilka Janja Hvala je za koprskega župana Borisa Popoviča predlagala štiri leta zapora.

Tožilka Janja Hvala predlaga za koprskega župana Borisa Popoviča štiri leta zaporne kazni in prepoved opravljanja javne funkcije za nadaljnja tri leta. Obenem za Sabino Mozetič, direktorico koprske občinske uprave, in cenilca Rajka Srednika, ki naj bi mu pri kaznivem dejanju zlorabe položaja pomagala, predlaga dve oziroma eno leto zaporne kazni. Obtoženi so za oškodovanje koprske občine oziroma za pridobitev 5,5 milijona evrov protipravne koristi podjetju Sermin'g, ki je kupil občinsko zemljišče na Serminu. Sodba je napovedana za v petek.

Razpis pisan na kožo Sermin'gu

Po obtožnici je sporno, da je bila skoraj osem tisoč kvadratnih metrov velika parcela prodana prek javnega razpisa, ki pa je vseboval omejevalen pogoj, da se mora kupec izkazati s pravico gradnje tudi na sosednjih dveh parcelah. Te pa so bile v lasti Sermin'ga, s čimer naj bi bili onemogočeni vsi drugi interesenti. Cenilec Srednik pa je obtožen, da zemljišča ni ustrezno ovrednotil, kar naj bi pričalo o tem, da je deloval po naročilu župana Popoviča in v interesu Sermin'ga oziroma njegovega poglavitnega lastnika Vilijema Orla.

Popovič se je zagovarjal, da Orlu ni imel namena pridobivati koristi, saj je celo predstavnik nasprotne politične opcije. „Bili so lastniki ene od parcel, kjer smo načrtovali trgovski center in hotel ob bodoči obrtniški coni, in ta podedovan problem smo morali nekako rešiti,“ je pojasnil Popovič.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 19:04 10.april 2014.

    No pa se ga bomo končno rešel !

  • dragec 08:00 10.april 2014.

    Zamislite DOB, dvorišče in Janšo, Popoviča, Jankoviča, Bavčarja, .........kako se sprehajajo v krogu

  • ac-dc 20:59 09.april 2014.

    Jaz bi temu ostržku dodal še kako leto ali dve in enega toplega prijatelja v celico za 2 (mogoče Gašparja).