Slovenija
40 ogledov

"Grozi nam deložacija"

revščina Reuters
Družini lahko pomagate, da je ne bodo izselili pred prazniki.

"Rad bi, da se mami in očim ne kregata zaradi računov in drugih stvari. Ne morem gledati, kako sta oba žalostna. V šoli imam malico, kosila pa ne. Ampak je kuharica prijazna in mi včasih na skrivaj nekaj da, da pojem. Rad bi šel na izlet ali kaj takega. Vesel sem, da imam mami in očima, rad bi, da sta srečna in vesela kot prej."

To je del pisma, ki ga je sin napisal materi, ko ga je vprašala po njegovih čustvih. Družino s tremi otroki, starimi od pet do 15 let, so zaradi neplačanih najemnin v neprofitnem stanovanju skoraj izselili. Zaradi posredovanja Zveze prijateljev mladine (ZPM) Slovenije so deložacijo preložili za nedoločen čas.

Oče je službo izgubil že maja, mati pred dvema mesecema. Skupaj z otroškimi dodatki in nadomestilom za njeno plačo prejmejo od 800 do tisoč evrov na mesec, s tem da stroški in najemnina stanovanja znašajo skoraj 600 evrov. Mati bo nadomestek za plačo prejemala do januarja. Oče že več let odplačuje kredite, ki jih je sicer vzela in koristila njegova bivša partnerica, odplačati pa mora še petino začetnih dolgov.

Bundo dobila v ponedeljek

"Sploh ne vemo, kaj naj naredimo. Želeli smo živeti pošteno, a tako očitno ne preživiš," pravi oče, ki mu tudi misel na samomor ni tuja. Sam dela že od svojega 12. leta, saj je bila mati bolna in je moral pomagati. "Res imam končano le osnovno šolo, a znam delati vse, od kuhanja do gradbeništva," pravi.

Trenutno že peti mesec čaka na odločbo za socialno pomoč. Oba ves čas iščeta službo. "Žena je šolana, je ekonomski tehnik, pa je kljub temu ne dobi," dodaja. Najbolj se mu smilijo otroci: "Doma je preveč kreganja, otroci to občutijo." Težave imajo s koncentracijo in v šoli. Hčerka je bila brez bunde do ponedeljka in tudi to je dobila od ZPM. "Sin in žena imata konec decembra rojstni dan. Rad bi imel denar, da bi plačal najemnine in nam ne bi več grozila izselitev," še dodaja.

Darila za omenjeno družino lahko nakažete na ZPM Ljubljana Moste - Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana, IBAN: SI56 3300 0000 1303 865, BIC: HAABSI22 s sklicem 00 170.

Komentarjev 3
  • Mario Brkič 10:17 24.januar 2013.

    Nažalost je možno.Samo najemnina dvosobnega je 250 eur,elektrika 80 do 90 eur,voda 30 do 50 eur, upravljalec minimalno 30 do 50 eur, gretje bojlerja voda samo 40 do 50 eur in komunala 10 eur in če želiš kabeksko a ni ...prikaži več optičnega kabla je dražje minimalno 60 eur in vse z ddv. brez dodatnih zavarovanj,malic in kosil otroka pa koliko ti ostane?

  • feferon 15:28 16.december 2012.

    Je pa nekaj! Za tele res ne vem, ampak pri nas poznam kar nekaj družin, ki so otroke delali po tekočem traku, oba brez zaposlitve, živijo v socialnem stanovanju, otroci gredo povsod s šolo, poleti s kakšno dobrodelno organizacijo na ...prikaži več morje in tako naprej.Tistim ,ki pa so po trideset let vplačevali zavarovanja in jih doleti nezaposlenost, se jim pa takoj vknjižijo na nepremičnino, ko zaprosijo za socialno pomoč. Drugim pa še vzeti ne morejo nič in veselo živijo brez skrbi, saj nimajo nič.A je nauk naše države zdaj, da so lenuhi bolj cenjeni kot pridni ljudje!

  • mph 10:48 16.december 2012.

    Katastrofa od države, to je bilo v prejšnjem sistemu nekaj nepojmljivega, ki ga nekateri tako pljuvajo, je pa bilo res povsem nekaj normalnega v kapitalizmu, še posebaj ameriškemu, pa v Italiji, .... Ni mi pa jasno, kako lahko ...prikaži več pridejo za NEPROFITNO stanovanje stroški z vsem kar 600€, to je že skoraj solidna profitna najemnina za neko minimalno stanovanje.