Slovenija
69 ogledov

Grozi registracija koles?

"Prijatelju, ki je invalid, so ukradli že dve kolesi, sinu so ukradli otroško ko Žurnal24 main
Tablice za kolesa. V Švici jih zaradi nepotrebne administracije ukinjajo.

Nekdo, ki so ga zmotile kraje koles, je na portalu Predlagamvladi.si svetoval registracijo koles. Strokovnjaki z direktorata za promet s prometnega ministrstva so v sredo razmislili o uvedbi registracije koles in se “neuradno” zedinili, da ta ni smiselna.

"Uvedba registracije koles ne bi zmanjšala števila kraj, saj jih tudi pri motornih vozilih ne more," menijo. Poleg tega "bi uvedba registracije koles pomenila finančno in administrativno breme za državo in lastnike koles". Dodali so, da ob pripravljanju nove prometne zakonodaje tega ni nihče predlagal.

Ukradli 1.941 koles
Policisti. Lani so policisti obravnavali 1.941 kraj koles, leto prej pa eno manj. Policija v povprečju najde okoli 20 odstotkov ukradenih koles. Kazni. Kdor vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, se po kazenskem zakoniku kaznuje z zaporom do treh let. Če je vrednost stvari majhna, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Švicarji jo ukinjajo
V Švici so konec septembra sprejeli sklep, da se registracija koles, ki je bila obvezna od leta 1990, ukine. "Tako so se odločili tudi zaradi mnogih nepotrebnih administracij in ker je bilo registrske tablice v prometu težko nadzorovati," je pojasnila Annegret Zimmermann s švicarske ambasade. V Švici so sicer registracijo koles uvedli zaradi zavarovanja odgovornosti ob prometni nesreči, ki ga ima danes v Švici sklenjenega skoraj vsak lastnik kolesa.

V zavarovalnici Adriatic Slovenica svetujejo, naj se kolo zavaruje v sklopu stanovanjskega zavarovanja, ki krije tudi zavarovanje odgovornosti imetnika kolesa. Škoda pri povzročitvi prometne nesreče s strani kolesarja bi bila pri Zavarovalnici Maribor krita z naslova odgovornosti zasebnika v sklopu zavarovanja stanovanjske opreme OPA pri premoženjskem zavarovanju z osebno in pravno asistenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.