Slovenija
17 ogledov

Grozi risom izumrtje?

Ris Shutterstock
Na območju Travnega Dola na novomeškem območju so našli mrtvo risinjo. Čeprav je bilo truplo že deloma razpadlo, so strokovnjaki izključili mehanske poškodbe in strelne rane. Bodo risi znova izumrli v Sloveniji?

Najdena risinja je bila že nekaj časa mrtva, zato je bilo njeno truplo deloma že razpadlo. Kot nam je povedal Gorazd Vengušt z veterinarske fakultete, so po pregledu lahko zaključili le, da žival ni poginila zaradi strela ali mehanskih poškodb, prav tako niso bili krivi zajedavci. Natančnejšega vzroka podhranjenosti in smrti zaradi napredujočih procesov razpadanja niso mogli ugotoviti.

Velika težava tudi parjenje v sorodstvu

"V kolikšni meri bi lahko na smrt risinje vplivalo parjenje v sorodstvu, ni mogoče zanesljivo trditi,“ trdi Vengušt, ki pa priznava, da je to vsekakor velika težava. Slovenska populacija risov je namreč nastala iz treh parov, ki so bili leta 1973 naseljeni iz tujine. Od takrat po njegovih besedah niso naseljevali novih živali. Dodaja pa, da o možnih ukrepih za preprečitev vnovičnega  izumrtja risa pri nas že potekajo pogovori z ministrstvom za kmetijstvo in okolje.

Pogin tudi že septembra

Spomnimo, da so septembra na Kočevskem že našli mrtvo risinjo in njene tri mladiče. Po preiskavah veterinarske fakultete je bil vzrok smrti risinje z Velike gore gnojna pljučnica ob močni izčrpanosti in garjavosti živali, ki sta skupaj z nedavno brejostjo risinje pripomogli k zmanjšani odpornosti organizma ter posledično večji dovzetnosti za okužbe.

Komentarjev 1
  • h3o 19:35 20.oktober 2014.

    Poglejte z google earthom slovenske gozdove iz zraka, pa vam bo vse jasno. Vsak si želi imeti bajto sredi hoste.