Slovenija
159 ogledov

Grozijo nam vročina, suše in poplave

EPA Profimedias
Evropska agencija za okolje v svojem najnovejšem poročilu svari, da bo Evropa v prihodnjih letih vse bolj občutila posledice podnebnih sprememb. Brane Gregorčič z Arsa poudarja, da je takšen trend, a da to ne pomeni, da ne bodo odstopanja. Tudi letošnja zima je glede na trende precej atipična. Je rekla zadnjo? Novih močnejših ohladitev v prvem delu skoraj gotovo ne bo, napoveduje Arso.

Podnebne spremembe imajo že zdaj obsežne posledice za ekosisteme, gospodarstvo ter zdravje in dobro počutje ljudi v Evropi, piše v poročilu Evropske agencije za okolje, ki so ga izdali ta teden.

"Podnebne spremembe se bodo pojavljale še več desetletij," je dejal izvršni direktor agencije Hans Bruyninckx. Kako hude bodo njihove posledice, bo po njegovih besedah odvisno predvsem od tega, kako učinkovito se bodo izvajali globalni sporazumi za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, poroča STA.

Podnebnim spremembam so izpostavljene vse evropske regije, vendar se bodo nekatere srečevale z bolj negativnimi učinki kot druge. Najslabši scenarij se obeta južni in jugovzhodni Evropi, ki je že zdaj izpostavljena velikemu povečanju števila vročinskih valov ter zmanjševanju količine padavin in pretoka rek.

Čeprav se bodo nekatere regije morda srečevale z nekaterimi pozitivnimi učinki, kot je izboljšanje pogojev za kmetijstvo v delih severne Evrope, pa bo učinek na večino regij in sektorjev negativen.

Spremenljivost vremena pri nas

Za komentar poročila smo se obrnili na Braneta Gregorčiča z Arsa, ki pravi, da poročilo ne navaja nekih novih momentov. "Povzema lansko temo svetovnega dneva meteorologije, gradivo je bilo torej pripravljeno že prej s strani svetovne meteorološke organizacije. Korektno je povzeto, a gre že za znane stvari."

Gregorčič pri tem izpostavlja, da klimatske spremembe in naše vsakodnevno vreme ne gresta vedno povsem vzporedno ter da je bila sprememnljivost vremena na našem območju vedno zelo velika in da bo takšna še naprej. "Res je, da so vroča poletja, vročinski valovi zadnja desetletja pogostejši, a najde se tudi kakšno poletje, ko takih izrazitih vročin ali suš ni. Recimo lansko poletje je že bilo takšno, da pretiranih tovrstnih težav ni bilo," ponazarja Gregorčič. 

Perspektiva kaže, da bomo imeli na našem območju v prihodnje povečano količino padavin v zimskih mesecih, ko bo meja sneženja višja. "Letošnja zima po drugi strani je kar suha, imeli smo le en tak omembe vreden padavinski dogodek januarja, medtem ko decembra praktično padavin ni bilo." Letošnja sezona je torej precej atipična v smislu razvoja, kakršen je predviden za naslednja desetletja. "Ja, že lanski december je bil praktično brez padavin, potem pa smo imeli februar močno nadpovprečno  namočen. Dopuščamo možnost, da bo tudi letšnji takšen, seveda pa je še prekmalu, da bi to napovedali," dodaja meteorolog z Arsa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vroča in sušna poletja

Za naše območje se v skladu s trendom predvidevajo mile in deževne zime ter vroča in suha poletja. "Če pogledamo nazaj, vročinski rekordi so začeli padati po letu 2000. 2003 smo imeli rekordno vroče poletje v celoti gledano, se pravi junij, julij in avgust. Sledila so izjemno vroča poletja 2013, takrat smo v Ljubljani namerili celo 40 stopinj Celzija. V zadnjih desetletjih je skratka močno porastlo število poletij, v katerih smo zabeležili večje število zelo vročih dni nad 35 stopinj Celzija. V perspektivi gledano bo teh vročinskih valov in takih dni poleti v prihodnje vse več," napoveduje Gregorčič.

Hkrati meteorolog dodaja, da bodo vmes seveda še naprej odstopanja; gre za projekcije, v katero smer se bo razvijalo vreme, če se bo koncentracija toplogrednih plinov še naprej dvigala.

Bo februar postregel z novimi ohladitvami?

Kot smo na našem portalu že pisali, z začetkom februarja se bo pri nas začelo bolj južno vreme, iznad Sredozemlja bo dotekal vlažen in toplejši zrak, ki bo prinesel tudi padavine. "Kako dolgotrajne in količinsko izdatne bodo, še ne moremo napovedovati, a kakšne nove močnejše ohladitve za zdaj v februarju ni na vidiku, v mesečnih napovedih je ni zaznati," pravi Gregorčič, ki takoj poudarja, da slednje sicer niso povsem zanesljive. V prvi polovici februarja se po njegovih besedah ne bo močneje ohladilo, za naprej pa se napovedim izogne.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar praufo
    praufo 09:01 29.januar 2017.

    strinjam se, da je mnogo negativnih novic, tudi tale portal je tako, tako ... nekaj člankov je takih, ki so uporabni, drugje ne zveš (kot recimo o novih pogojih tv postaj), nekaj je pa povsem brezveznih, trudijo in delajo po ...prikaži več svojih močeh, vse in prav vse je treba jemati z neko distanco, pa nočem ne tebi in nokumur solit pameti, ampak menim, da je tako najbolje, živimo v času poplave informacij, jasno da mnogo lažnih in nepreverjenih ... no in kar se vremena tiče, je moje mnenje, da včasih ponori, tako kot je politika in folk nor, žal in žal ne kaže na kaj boljšega dokler se tudi odnos človeka do narave ne bo spremenil - lahko se pa motim ... vreme se spremlja preko satelitov in zaradi net-a lahko hitro pridemo tudi do opozoril, ki nam lahko koristijo ... pa lep dan

  • zdrej 20:55 28.januar 2017.

    je problem da večina novinarjev ne pozna besede arhiv, kamoli, da bi še ga vedeli to zadevo uporabit. Da bi predstavili realno sliko dogajanja. Pa dodali nove izsledke (ali pa tudi tisto, kar so naši predhodniki nekako spoznali ali si ...prikaži več vsaj mislili). Vse pač za neko senzacionalnost.

  • zdrej 20:51 28.januar 2017.

    Ta članek je eden od mnogih "kar nekaj" tja v tri dni. Samo da se piše, da je senzacionalizem. In zato se z Vesninim mnenjem strinjam. Pozimi je pač mrzlo, poleti pa toplo. Za desetletja napovedovati, kako bo vreme, pa ...prikaži več so čiste špekulacije, ki dejansko niso potrebne. Po drugi strani pa imamo državni aparat, ki dejansko ne ve prepovedat gradenj na določenem območju, ker je tam poplavno območje za 100 ali pa 1000 letne vode ali možnost ogrožanja hiš zaradi podtalnice. Ne vedo potegniti statistik in narediti dobrega načrta. Pa zato ni treba špekulativnosti. Pa da bi vodotoke uredili na način, da bi kar najbolje preprečevali poplave hkrati pa ne povzročili suš, pa jim tudi ne kapne. Aja taka zadeva je premalo senzacionalna za novinarje, da bi pisali o takih zadevah. Skratka, še bom tudi jaz malo špekuliral: Vreme bo, poleti vroče, pozimi mrzlo, vmes pa pač vmes z občasnimi poplavami in sušami. Skratka kaj hočem povedat, zime so že v preteklosti bile take ali pa še hujše kot je letos, pa j