Slovenija
18 ogledov

Grozijo še daljše čakalne vrste

Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije želi uvesti nov model financiranja, s katerim se bodo čakalne dobe v zobozdravstvu še podaljšale, opozarja stroka.

Zobozdravniki napovedujejo, da bodo o pretečem padanju kakovosti svojega dela, ki je vezano na javna sredstva, prisiljeni poročati Svetu za zobozdravstvo EU. © BOBO

 
V Zdravniški zbornici Slovenije in Slovenskem zdravniškem društvu v današnji skupni izjavi za javnost vlado in ministrstvo za zdravje opozarjajo, da je nemogoče z enakimi sredstvi zadovoljivo oskrbeti več ljudi kot doslej, glede na to, da so že zdaj v zobozdravstvu čakalne dobe sorazmerno dolge in da je nov model nesprejemljiv poseg plačnika v strokovno stomatološko doktrino.

V vseh drugih zdravstvenih dejavnostih, kjer so skrajšali čakalne dobe in povečali dostopnost, so povečali sredstva in razširili programe, opozarjajo v zbornici in društvu. "Zobozdravniki v Sloveniji želimo delati v skladu s sodobnimi priporočili stroke, za kar pa je iz javnega denarja skupaj z dopolnilnimi zavarovanji namenjenih premalo sredstev. Opozarjamo na neustrezne zakonske rešitve, ki samo nalagajo obveznosti in odgovornosti zdravnikom ter zobozdravnikom, ne zagotavljajo pa ustreznih materialnih, finančnih ali časovnih pogojev za doseganje pričakovane kakovosti," poudarjajo v sporočilu za javnost.

Ob nedavnem umoru zobozdravnice v ljubljanskem zdravstvenem domu pa v zbornici in društvu opozarjajo, da se verbalno, psihično in tudi fizično nasilje v ordinacijah dogaja skoraj vsak dan. Zobozdravniki ugotavljajo, da bolniki ob spoznanju, da so njihove dejanske pravice bistveno manjše, kot obljubljata država in ZZZS, svoje razočaranje neupravičeno prenesejo na zobozdravnike in zdravnike.

"ZZZS naj državljane in državljanke kot zavarovance ustrezno in na jasen način seznani s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in pravicami do zobozdravstvenih storitev, ki izhajajo iz njih. Zavarovanci naj bodo tudi obveščeni, da je uveljavljanje teh pravic zaradi omejenih sredstev in programov lahko samo delno," poudarjajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.