Slovenija
19 ogledov

Grozijo z zaporo Slovenije

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Obrtniki napovedujejo, da bodo zaradi "neodgovornega odnosa finančnega ministrstva" izvedli zaporo Slovenije. MF: od vsega začetka zelo resno pristopamo k proučitvi zahtev OZS.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Obrtni zbornici Slovenije (OZS), je zaradi neodgovornega odnosa ministrstva za finance do aktualnih zahtev obrti in podjetništva pričakovati, da bodo obrtniki in podjetniki v sredo, 13. 4. 2011, v Ljubljani na Forumu obrti in podjetništva ter v nadaljevanju tudi na Skupščini OZS vnovič zaostrili dialog z vlado.

Obrtiki so dohodninsko olajšavo po načelu vsak račun šteje vključili med Zahteve slovenske obrti in podjetništva.

V zakon o dohodnini bi tako zapisali novo splošno olajšavo.

Slednjo bi lahko zavezanci uveljavljali z računi o porabi svojih dohodkov.

Po mnenju OZS bi s tem spodbudili legalno delo, saj bi med kupci in prodajalci vzpostavili medsebojni nadzor.

"Glede na dosedanje (ne)sprejemanje predlaganih zakonov, tako na vladi kot v državnem zboru, ki bi lahko omejili finančno in gospodarsko krizo v naši državi, je pričakovati, da bodo poslanci OZS sprejeli najbolj skrajni ukrep za izvedbo državljanske nepokorščine, to je zapora Slovenije v najkrajšem možnem času," sporočajo iz OZS.
 
Po besedah predstavnikov zbornice je finančno ministrstvo za danes napovedan prvi delovni sestanek glede glavne zahteve OZS, da se v Sloveniji uvede načelo "vsak račun šteje", tik pred srečanjem že četrtič v enem mesecu prestavilo.

"In sicer tokrat z željo, da se sestanek izvede celo na dan Foruma obrti in podjetništva, ki bo v sredo, 13. 4. 2011."

MF: pogovore bomo nadaljevali
Na finančnem ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da so morali današnji sestanek z obrtniki odpovedati zaradi nujnih neodložljivih in nepredvidljivih obveznosti ministra v povezavi z današnjo sejo vlade.

"Sestanek smo iz navedenih razlogov odpovedali danes zjutraj, s protestom obrtnikov nismo seznanjeni ter njihovih napovedi dodatno ne komentiramo," so zapisali v službi za odnose z javnostjo.

Ob tem so dodali, da je ministrstvo od vsega začetka zelo resno pristopilo k proučitvi zahtev OZS in k pripravi ukrepov za razreševanje njihov težav.

"Paket interventnih zakonov, med katerimi so Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, novela Zakona o davku na dodano vrednost ter novela Zakona o javnih naročilih je že potrdil državni zbor RS in so že v veljavi. V zvezi s projektom ''Vsak račun šteje'' bo Ministrstvo za finance pogovore z obrtniki še nadaljevalo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.