Slovenija
14 ogledov

Grozil, da bo izstopil iz evroobmočja

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je zagrozil voditeljem držav z evrom, da bo Francija izstopila iz evroobmočja, če članice finančno ne bodo pomagale Grčiji.

Po pisanju španskega časnika El País je Sarkozy zahteval "zavezanost vsakega, da podpre Grčijo ... sicer bo Francija razmislila o svojem položaju v evroobmočju".

Eden izmed virov, ki je bil na srečanju med španskim premierjem Joséjem Luisom Zapaterom in člani njegove stranke, pa je dejal: "Sarkozy je zagrozil, da se bo država odpovedala evru ... To pa je Angelo Merkel prisililo, da je sprejela dogovor."

Evropska unija in Mednarodni denarni sklad sta, kot je znano, sprejela milijardo evrov veliko finančno pomoč za reševanje grške dolžniške krize. Pri tem je vseskozi največ pomislekov imela Nemčija, saj je bilo tamkajšnje javno mnenje zelo nenaklonjeno finančni pomoči Grčiji.

Zapatero je svojim članom stranke še dejal, da so Francija, Italija in Španija organizirale močno fronto proti Nemčiji na sestanku v Bruslju in da je Sarkozy grozil, da bo prekinil tradicionalno prijateljstvo med Francijo in Nemčijo.

Urad francoskega predsednika pisanja časnika še ni komentiral, njihove navedbe pa so že zanikali v kabinetu nemške kanclerke. Kot je dejala tamkajšnja tiskovna predstavnica Sabine Heimbach, je vsebina članka "brez vsakršnih osnov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.