Slovenija
25 ogledov

Grozil je brez osnove

Smeti v Trnovem Soseska VS2/2 TRNOVO
Trnovski pristan. Župan ne bi mogel zapreti dostopa, pravijo na MOP.

Ljubljana. “Voda je v Sloveniji javno dobro, kar pomeni, da jo lahko uporablja vsak pod enakimi pogoji. Da se splošna raba lahko izvaja, je treba zagotoviti najmanj prost dostop do voda in omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču,” so na ministrstvu za okolje in prostor odgovorili na vprašanje, ali bi lahko ljubljanski župan Zoran Janković zaprl dostop do Ljubljanice v Trnovskem pristanu, ker mladi tam preveč smetijo in povzročajo hrup.

Kaznovali še niso

Janković je namreč junija mlade z letakom pozval, naj tega ne počnejo več, sicer bo prisiljen “ob koncu tedna prek noči zapreti dostope do Trnovskega pristana”. Kako bi na Mestni občini Ljubljana (MOL) to storili, čeprav se dostop do voda ne sme onemogočiti, niso pojasnili. Povedali so le, da je treba zaupati v mlade, ki so jim zagotovili, da se bodo v prihodnje bolj potrudili in poskrbeli za čistočo.

Javno podjetje Snaga sicer vsak dan ob koncu tedna pobere okoli 600 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov, Trnovski pristan pa ob koncih tednov od 6. do 10. ure čistita dva delavca, ki ročno pobirata smeti in praznita koše.

Kljub pritožbam bližnjih stanovalcev zaradi smetenja in hrupa mestni redarji letos zaradi kršenja javnega reda in miru niso kaznovali še nikogar. Stanovalci Trnovega so sicer od MOL zahtevali ureditev razmer z okrepitvijo redarskih služb in policijskega nadzora ter dovolj javnimi stranišči v neposredni bližini.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 12:42 11.marec 2012.

    Narod Ljublane ima pravico prepovedati vse, za kar se prebivalci Mesta preko svojih predstavnikov odločijo. Postavi se znak prepovedi za pesce in 2 redarja ter dva polcaja, pa bo hitro mir. Se pa strinjam , da se druženja dogajajo na ...prikaži veča tem mestu in da se prepovedo podobni po vsem mestu, v Tivoliju pa striktno po 22h prepoved kakršnjega koli posedanja z kakršnjo koli pijačo ob sebi !

  • Žurnalček 12:37 11.marec 2012.

    Kaj pa ko bi ob petkih dopoldne pripeljali 3 manjše železne kontejnerčke , da vsaj večino tega konča v njih. Lahko bi tudi proglasili ta del obale , kot edino možno zbirališče skupin mladostnikov , ki štejejo več kot tri ...prikaži več osebe. Vsem ostalim po mestu, ki stojijo ali sedijo na enem mestu pa pisati drakonske kazni. Ne vem kako polcaji ne morejo kaznovati mularije na Trgu Republike, saj je jasno , da nobena skupina ljudi, ki si izbere javni prostor za streetbale , nima te pravice, kajti vsako takšno zborovanje je treba prej prijaviti , kar pomeni da kršijo zakon o javnem zbiranju, kršijo pa tudi tisti člen zakona o Javnem redu in miru, ki prepoveduje kakršenkoli hrup po 23h. Če se nekomu ne da pisati kazni , naj pa da blokec tistim ki to želijo !! Kaj na tak kup smeti poreče vodja PM - Center po poročilih v njihovi knjigi dogodkov pa o tem ni niti besedice !

  • zic 14:34 04.september 2011.

    mislim, zdaj se tu prepucavate ali bi imel g. Jankovič zapreti dostop do trnovskega pristana, ker mladina anormno smeti!? IMA PRAVICO in prav VI, ni morali to podpreti!!!! Vi pa doma svojega mulca ali smrkljo naučite kaj se tam dela ...prikaži več in da ni zabava vsak teden z litrco na pristanu!? Ne vem kam pelje ta svet, same pravice dolžnosti pa vedno manj!!!!