Slovenija
28 ogledov

Grozili bi, a nimajo s čim

"Ta mesec ne bom plačala prispevkov. In čeprav ne pričakujem, da bo po protestu Žurnal24 main
Odziv s terena. Večina obrtnikov se s protestom strinja, čeprav ne verjame, da bo potem kaj bolje. Denar bi dvignili, a ga nimajo. Davkarija. Prispevkov za pokojnino ne bo odložila.

Nepokorščina. “Velikega števila vlog članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) do tega trenutka ne opažamo,” so nam odgovorili z Davčne uprave Republike Slovenije (Durs). Spomnimo, obrtniki so zagrozili, da bodo prvega marca na Durs začeli vlagati zahtevke za odlog oziroma obročno odplačevanje davkov in prispevkov, če jim vlada ne bo prisluhnila pri težavah s plačilno nedisciplino in sivo ekonomijo. Če to ne bo zaleglo, bodo šli na ulico.

Dvom o učinku protesta
“Prispevke bom vseeno plačala, ker imam z neplačevanjem prispevkov slabe izkušnje. Pred leti so nam sporočili, da nam prispevkov ni treba plačati, čez čas pa sem morala plačati skoraj trojni znesek,” pravi frizerka Slavica Jurjevič. Je ena od sedmih obrtnikov, ki smo jih včeraj naključno obiskali in spraševali, ali se bodo odzvali na pozive OZS k državljanski nepokorščini.

“V znak protesta bom 11. marca opravila dvig gotovine na bankomatu. Več kot to ne morem narediti, ker na računu nimam sredstev,” dodaja Jurjevičeva, ki na protestni shod pred parlament ne bo šla. Kot pove, se tovrstnih shodov ni udeleževala nikoli in tudi ne verjame, da se bo s tem kaj spremenilo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Časovnica
1. marec 2011 - Obrtniki so začeli vlagati zahtevke za odlog oziroma obročno odplačevanje davkov in prispevkov.
11. marec 2011 - Obrtniki naj bi s svojih bančnih računov dvigovali gotovino.
16. marec 2011 - Napovedan je miren protest v središču Ljubljane.
18. marec 2011 - Obrtniki grozijo s popolno zaporo države, če državni zbor ne bo sprejel zakonov za izboljšanje razmer v gospodarstvu.

 

 

Razmere so “obupne”
Večina obrtnikov na naša vprašanja sicer ni hotela odgovarjati ali pa so se skrivali pred fotografskim objektivom. Med njimi so bili predvsem tisti, ki se obrtniškim grožnjam ne nameravajo pridružiti. “Pri protestu na bom sodeloval, ker se mi zdi to podlo; s tem ne bomo ničesar pridobili. Banke pa imajo menda dovolj rezerv, da jih z dvigom gotovine ne bomo ohromili, zato v tem početju ne vidim smisla,” je kritičen lastnik gostinskega lokala. Lastnik pekarne pa je sicer pritrdil, da so trenutne razmere za obrtnike “obupne”, a se protesta ne bo udeležil, čeprav ga podpira.

“Imeli smo razširjeno dejavnost – gradbeništvo, cvetličarstvo in urejanje okolice. Ker nam je Vegrad dolžan, nisem več likvidna. Prisiljena sem prositi za odlog,” pa pove podjetnica, ki se protestu sicer ne bo mogla pridružiti, a bo to namesto nje storil mož.

Nima česa dvigniti
“Ta mesec prispevkov ne bom plačala,” pa je odločna Marija Belina iz cvetličarne Iris. “Denarja pa iz banke ne bom dvignila, ker nimam česa dvigniti,” pristavi.

Obrtniki dacarje lahko zaprosijo za odlog ali obročno plačilo davka na dodano vrednost, davka od dohodka pravnih oseb ter prispevkov za starševsko varstvo, zaposlovanje in pokojnino, ki so veliko višji, pa od letos ne bo več. “Vloge, ki so zaradi sprememb zakonodaje brezpredmetne, bodo dodatno obremenile zaposlene,” ocenjujejo na Dursu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.