Slovenija
761 ogledov

Grozilna pisma z naboji dvakrat poslal isti storilec

Janez Janša Flickr
Policija je izsledila pošiljatelja grozilnih pisemskih pošiljk z risbami vislic in naboji, naslovljenih na nekatere politike, člane vlade in njihove družinske člane. Oktobrska in januarska pisma je poslala ista oseba, ki se je hkrati predstavil kot oškodovanec.

Lani med 19. in 20. oktobrom je storilec poslal devet pisemskih pošiljk z grozilno vsebino in vojaškim nabojem kalibra 7,62 mm. V šestih pisemskih pošiljkah so bili poleg naboja tudi listi A4 formata z različnimi grozilnimi vsebinami in fotografijami, na katerih so bili čez določene obraze narisani križi. Štirje prejemniki pisemskih pošiljk so podali predloge za pregon, je sporočila Policija.

Drugi sklop grozilnih pisem: storilec je bila ista oseba

11. januarja 2022 je storilec poslal enainštirideset pisemskih pošiljk z grozilno vsebino, naslovljenih na premierja, predsednika Državnega zbora, trem ministrom, dvema državnima sekretarjema in štiriintridesetim poslancem. Pet prejemnikov je bilo istih kot pri prvem sklopu pisem. V pošiljkah, poslanih z območja Vranskega, je pisalo: "Vemo kje živite", zraven so bili narisani naboj in vislice.

Zaradi specifike izvršenih kaznivih dejanj je generalni direktor Policije dr. Anton Olaj imenoval delovno skupino, v kateri so sodelovali kriminalistični inšpektorji uprave kriminalistične policije, nacionalnega preiskovalnega urada in sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Policija je v sklopu kriminalistične preiskave uspela identificirati možnega storilca.

Osebi so odvzeli bris ustne sluznice in prstne odtise, v forenzični preiskavi pa se je nato ugotovilo, da je tako pisemske pošiljke iz oktobra 2021, kot tudi iz januarja 2022 poslala ista oseba.

V nadaljevanju je bila v začetku februarja 2022 na podlagi odredbe sodišča v Celju opravljena hišna preiskava prostorov in vozila, ki jih uporablja osumljena oseba, pri tem so kriminalisti našli in zasegli več različnih predmetov.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj grožnje je bila na okrožno državno tožilstvo v Celju podana kazenska ovadba za trideset kaznivih dejanj in enajst poročil na podlagi desetega odstavka 148. člena ZKP, na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa Poročilo v dopolnitev že prej podanih kazenskih ovadb za sedem kaznivih dejanj, je sporočila Policija.

Storilec je hkrati podal predlog za pregon kot oškodovanec

S kriminalistično preiskavo je bilo tudi ugotovljeno, da je osumljenec hkrati ena izmed oseb, ki je predhodno podala predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje kot oškodovanec. ''Oseba sicer ni bila prejemnica pisemske pošiljke, ampak se je prepoznala na eni izmed slik, ki so bile priložene pisemskim pošiljkam z grozilno vsebino. Posledično je bila zoper to osebo podana tudi kazenska ovadba za kaznivo dejanje krive ovadbe,'' so sporočili iz Policije.

Za kaznivo dejanje grožnje je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, za kaznivo dejanje krive ovadbe pa zaporna kazen do dveh let.

Pisma je lani oktobra prek poštnega nabiralnika na Trojanah pošiljal moški iz Celja. Pošiljatelj naj bi svoj čas veljal za desno roko prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, bil pa je tudi častni član Sindikata policistov Slovenije, je februarja poročal portal 24ur. 

Janez Janša Slovenija Policija izsledila pošiljatelja grozilnih pisem Janši

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 16:01 20.marec 2022.

    https://www.norakrava.si/evropa-bo-islamska-ali-pa-je-ne-bo-na-spletu-razburja-nov-posnetek-klerika-abu-yusufa-al-horvatija/

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 12:26 20.marec 2022.

    Tale model , ki je pošiljal pisma je to delal po ukazu pacienta , oziroma z njegovo odobritvijo.

  • Avatar Leon
    Leon 14:22 18.marec 2022.

    https://www.norakrava.si/na-rtv-prihaja-37-delna-miniserija-o-premierovi-poti-v-kijev/