Slovenija
5 ogledov

Grozljivka zdravstvene blagajne

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Konec položnic, konec afer, začetek monopola ... in nove afere?

Z racionalno rabo denarja, ki se zbere iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, so zadnja leta same težave. Pravzaprav točneje – afere. Prejšnji teden so – menda sumljivi posli z nepremičninami – odnesli polovico uprave Triglava, zdravstvene zavarovalnice. Pred tem smo mediji več kot eno leto skoraj vsak teden poročali o kaki novi domislici prejšnjih uprav Vzajemne, kako polniti račune prijateljskih podjetij s plačevanjem nepotrebnih storitev.

Velika past. Zdaj je na vidiku veliki rez. Zdravstveni minister napoveduje konec položnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vse se bo od plač stekalo kar v en zdravstveni žakelj. Odpadli bodo administrativni in fiktivni stroški zdravstvenih zavarovalnic. Prihranek: vsaj okoli 40 milijonov evrov na leto. Če bodo poslanci seveda rekli ja. Zasebni zavarovalničarji so seveda besni. Preti jim izguba posla. Šef zdravstvene blagajne, zdravnik Samo Fakin, pa se najbrž veseli.

Mene pa skrbi nadzor novega, lepega in velikega ter predvsem edinega zdravstvenega žaklja. Pri bioloških zdravilih, kot smo razkrili pred tedni, v bolnišnicah neznano kam gredo milijoni (se porabijo za druge namene!), Fakina pa je po naši objavi menda skrbelo le, “ali ga minister prek medijev že odstavlja”, ne pa, kaj z denarjem čarajo po bolnišnicah.

Monopol po navadi tudi ne prinese ne boljših storitev ne nižjih cen. In še: si predstavljate, da se te edine blagajne polasti kak s triki na Vzajemni navdahnjeni novodobni menedžer? Grozljivka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.