Slovenija
30 ogledov

Grožnja s splošno stavko ostaja

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov meni, da vlada še ni izčrpala vseh Žurnal24 main
Javni sektor nasprotuje predlogu zmanjšanja plač javnih uslužbencev do konca leta 2012 za štiri odstotke. "Zdi se mi, kot da nekdo povsem zavestno kliče konflikt velikih razsežnosti," pravi Branimir Štrukelj. Pahor zagotovil, da predlog ni bil usklajen z vlado.

Kot je znano, je odbor državnega zbora (DZ) za lokalno samoupravo potrdil predlog za znižanje plač v višini štirih odstotkov 160 tisoč javnim uslužbencem. Prihodnji teden naj bi o tem glasovali še poslanci.

O predlogu je razpravljalo predsedstvo konfederacije sindikatov javnega sektorja, vlada pa je razglabljala o morebitnih dopolnilih. Vodja konfederacije Branimir Štrukelj napoveduje odločitev, da bodo v primeru potrditve dopolnila na odboru za finance članstvo pozvali k splošni stavki.

Dvomi, da ni bilo usklajeno z vlado

Sam dvomi, da tak sklep ni bil usklajen z vlado; če pa je tako, ima predsednik vlade Borut Pahor po njegovih besedah danes "zelo dobro priložnost, da to zanika" in poslance pozove h glasovanju proti dopolnilu.

Pahor je po seji vlade zatrdil, da omenjenega predloga ni podala vlada. A bo tem dodaja, da si v vladi ne smejo dovoliti, da se vtikajo v okvire, ki so v pristojnosti zakonodajne veje oblasti. Potrdil je tudi, da bo vlada do prihodnjega tedna izdelala izhodišča za varčevanje v javnem sektorju v letih 2012 in 2013, vendar jih želi najprej predstaviti sindikatom. Ne izključuje pa možnosti, da bi se s sindikati pogovarjali tudi o morebitnem nižanju plač.

Štrukelj je ob tem še opozoril, da naj premier poslance tudi spomni na zavezo vlade, da v plače javnih uslužbencev letos ne bo enostransko posegala, dodaja. "Na tej točki se zdi, kot da nekdo povsem zavestno kliče konflikt velikih razsežnosti in si na nek način želi, da bi spregovorila ulica," je še ocenil Štrukelj. Jutri bodo o predlogu govorili tudi v pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja, je napovedal njen vodja Dušan Miščevič.

"Delavske plače ne ogrožajo sistema"

V zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS) pozivajo vlado in odbor za finance, naj ne podpreta znižanja plač; predlog so označili kot grob poseg v socialni dialog in dvomijo, da vlada o tem ni nič vedela.

Predsednik Dušan Semolič je zanikal utemeljitve predlagateljev dopolnila, da je treba znižati plače za ohranitev delovnih mest.

Delovna mesta v Sloveniji po njegovem niso ogrožena z delavskimi plačami, ampak jih uničujejo nesposobni in pogoltni menedžerji, nesposobne uprave, nesposobni nadzorni sveti in pogosto tudi država "z izjemno slabo zakonodajo".

Komentarjev 3
  • privat 11:53 29.september 2011.

    pravici bi bilo zadoščeno ko bi znižali vaše plače za 50% ,za deset let nazaj....z takojšnim vračilom tega denarja!!

  • smito23 16:20 08.september 2011.

    Če bi se še enkrat rodil, bi se šel učit za javno upravo!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:28 08.september 2011.

    A so mar nehali stavkat???