Slovenija
205 ogledov

Grožnja z razlastitvijo

Župan nam grozi, da bo našo parcelo spremenil v zelenico, pravita Uroš (levo) in Žurnal24 main
Vojkova cesta. Lastniki zemljišč in župan se ne morejo uskladiti, kakšna cena bi bila primerna za odkup.

“Ko so začeli delati v Stožicah, si je začelo mesto to parcelo lastiti. Ko so postavili okoli gradbišča zaščitno ograjo, so zagradili tudi našo parcelo,” Uroš Jernejc razlaga, kakšne težave imajo kot sosedje stožiškega stadiona. Na njihovo parcelo so sprva postavili celo kontejnerje. Vrisane poti do nje so zaradi gradbišča stadiona v Stožicah prekinili, pri nedavni prenovi Vojkove ceste pa so dostop z delovnimi stroji preprečili z visokim robnikom. Polovico gradbene parcele za zdaj Jernejčevi še obdelujejo, na njej imajo zasajeno koruzo.

“Od družine Jernejc nameravamo odkupiti še preostala zemljišča takoj, ko bo dosežen dogovor glede cene. Obstaja pa možnost, da zemljišč ne odkupimo, temveč se odločimo za razlastitev po uradni cenitvi le za pločnik in kolesarsko stezo,” pravijo na oddelku za nepremičnine Mestne občine Ljubljana (MOL).

Medsebojno nezaupanje
Dogovori. Lani junija so se Jernejčevi s predstavniki MOL srečali, vendar so na sestanek na MOL pristali le zato, ker so še menjavali parcelo ob bodoči Božičevi ulici. Dogovor o menjavi so sklenili, vendar so do zdaj dobili v zameno le pol dogovorjenega nadomestnega zemljišča. Na MOL pravijo, da je v pogodbi v enem členu tudi dikcija, ki pravi, da lahko Jernejčevi po 90 dneh zahtevajo izplačilo razlike v površini, če ne bi mesto pridobilo nadomestnega zemljišča zanje. “Tega pa družina Jernejc zdaj ne želi,” dodajajo na MOL.

Kot pravi Uroš Jernejc, so menda ustni dogovor z MOL za prodajo te, dobrih 4.500 kvadratnih metrov velike parcele, lani že sklenili. Parcela namreč leži v območju prostorskega načrta Športnega parka (ŠP) Stožice, po njej pa bosta ob Vojkovi cesti tekla pločnik in kolesarska steza. Pod njo je bila predvidena parkirna hiša, ki bi bila povezana s parkirno hišo v ŠP Stožice, dodaja Jernejc. Želeli so, da bi MOL odkupila njihovo zemljišče po 400 evrov za kvadratni meter: “Mislim, da to ni pretirana cena za stavbno zemljišče znotraj Ljubljane. Tamle (pokaže na športno dvorano, op. a.) so kupovali po 500 evrov za kvadratni meter za kmetijsko zemljišče. Kjer zdaj stoji stadion so kupili po 600 evrov za kvadratni meter.”

Ponujajo jim 330 evrov
Župan Zoran Janković pa po besedah Jernejčevih za njihovo parcelo ni želel ponuditi več kot 330 evrov za kvadratni meter. V letnem načrtu pridobivanja nepremičnega premoženja MOL za letos je za nakup te parcele sicer predvidenega dobrega 1,65 milijona evrov oziroma 365 evrov na kvadratni meter. Ker so se gradnji na njihovi parceli že izognili, na MOL zdaj pravijo, da ne potrebujejo celih parcel, pač pa le manjši del za pločnik in kolesarsko stezo.

Dogovora še ni
“Z družino Jernejc še ni bil sklenjen nikakršen dogovor glede odkupa zemljišča znotraj občinskega podrobnega prostorskega načrta ob Vojkovi cesti, saj je prihajalo do razhajanj v ceni,” dodajajo na MOL, kjer so sicer posege na zemljišče Jernejčevih označili kot pomoto izvajalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.