Slovenija
38 ogledov

Grožnja z ustrelitvijo

Psički, ki je med kontrolo prometa sedela na zadnjem sedežu avtomobila, je polic Žurnal24 main
Pritožba. Bralec se je pritožil zaradi nekorektnega ravnanja policista. Sledilo maščevanje?

“Zakonodaja nam prepoveduje posredovanje informacij, ki bi se nanašale na konkretne ljudi. Če je nekdo podal pritožbo, jo je obravnaval pristojni organ in mu bo to tudi sporočeno,” so nas odpravili na koprski policijski upravi, ko smo jih prosili za komentar očitkov na račun dela policista.

7 primerov ravnanja obalnih policistov od 82 pritožb je bilo lani uradno spoznanih za neprimerne.

Na Žurnal se je obrnil bralec M. M., ki pravi takole: “V enem od koprskih krožišč se je februarja zgodil manjši incident ob izsiljevanju prednosti. Ker spora nisem želel reševati osebno z drugim voznikom, sem poklical policijo, češ, naj presodijo pristojni. Policist, ki je obravnaval primer, mi je izrekel nekaj kletvic, se obnašal nekorektno in po mojem mnenju neprimerno svoji funkciji. Na koncu me je še oglobil s 417 evri,” razlaga. Bralec je vložil pritožbo in pred dnevi so imeli na policijski postaji v Luciji pogovor v okviru reševanja primera na senatu.

Fenomen modre zavese solidarnosti znotraj policije zagotovo obstaja; ceh običajno ščiti samega sebe.
Bećir Kečanović, nekdanji vodja notranjega nadzora v policiji

Grozili med kontrolo
Po bralčevih besedah so policisti poskušali ustrahovati tudi njegovo pričo februarskega dogodka. “Zdi se mi, da njenega pričanja niti ne želijo upoštevati. Tudi senat se je do mene obnašal, kot da mi berejo obsodbo na sodišču, nikakor ne dajejo vtisa, da so pri presoji nevtralni. Nad ravnanjem policistov, ki je sledilo, sem razočaran, zdi se mi, da se mi zdaj maščujejo zaradi pritožbe. Pred dnevi so mi na primer, ko so me ustavili med kontrolo prometa, zagrozili, da mi bodo ustrelili psičko, ki je med postopkom mirno sedela na zadnjem sedežu avtomobila, če je ne privežem,” dodaja. Po nasvet se je obrnil tudi na odvetnika, a za postopek pred sodiščem, kjer bi ga zastopal, nima denarja. Poskušal bo še pri varuhinji človekovih pravic. M. M. presoja, da se ljudje zaradi nekorektnosti policistov ne upajo pritoževati, saj se bojijo posledic.

prito%C5%BEbe | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Glede na statistiko tudi dejansko pritožbe občanov praviloma niso uspešne. Policijski podatki namreč kažejo, da je bilo od vseh lani vloženih pritožb (725 primerov) kot utemeljenih ocenjenih le pet odstotkov. In posledice, ki jih lahko doletijo? Najmilejša je opozorilo, najhujša pa izguba službe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.