Slovenija
92 ogledov

Grožnje in pritiski - da bo le ocena dobra

Učiteljica iStock
Slovenski učitelji in učiteljice se srečujejo predvsem z nasiljem s strani staršev. Napetosti in pritiski se okrepijo proti koncu šolskega leta.

Pred časom je iz južnega francoskega mesta Francije prišla novica, da je mama osnovnošolke do smrti zabodla učiteljico svoje hčerke. Napad se je zgodil v razredu, polnim učencev. Ženska je kasneje svoje dejanje upravičila s tem, da naj bi bila učiteljica zlobna do njene hčerke. Iz šole so sporočili, da do napada učiteljica in mama nista imeli nobenih posebnih težav. 

Gre seveda za ekstremen primerja nasilja nad učitelji s strani staršev, vendar je primer opozoril na to problematiko, ki je v Franciji vse bolj pereča in vse obsežnejša. Temu pritrjuje tudi nedavna študija, ki jo je izvedel francoski državni statistični inštitut – več kot eden od desetih učiteljev v javnih šolaj je navedel, da se srečuje z zlorabo ali nasiljem na delovnem mestu, kar je statistično skoraj dvakrat več kot v ostalih poklicih. 

V Sloveniji neraziskano

Za Slovenijo ni zanesljivih podatkov oziroma raziskave, ki bi ugotavljala, ali je zdaj več nasilja nad učitelji s strani staršev, kot ga je bilo v preteklosti. "Je pa zaradi krize, sprememb in trenutnih razmer v slovenski družbi teh pojavov po naši oceni zagotovo več," opažajo na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

"Menim, da starši več kot v preteklosti poskušajo "pomagati" svojim otrokom na neustrezen način," pa ocenjuje  Milan Rejc, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. 

Za boljše ocene 

Osrednji vzrok za tako nasilje je vplivanje na ocene otrok – starši se poslužujejo groženj in pritiskov zaradi boljših ocen ter prijav na šolsko inšpekcijo ali anonimnih pisem.  Velikokrat gre za verbalno nasilje.

"Na splošno smo deležni groženj v stilu: To bomo uredili zlepa ali zgrda oziroma kaj podobnega," pojasnjuje Rejc, ki dodaja, da se učitelji vendarle ne srečujejo pogosto s takim nasiljem.

"Nezadovoljni in do svojih otrok pogosto premalo kritični starši, ker njihovi otroci po njihovem mnenju ne dobijo prave pozornosti s strani učiteljev, so preslabo ocenjeni, so učitelji do njih prezahtevni ipd.," pa vzroke za grožnje staršev naštevajo na SVIZ-u. Konflikti se sicer pojavljajo skozi celotno šolsko leto, več napetosti in pritiskov pa je ob koncu šolskega leta, ko se zaključujejo ocene. 

Komentarjev 2
  • nasha71 06:58 20.julij 2014.

    saj sočustvujem z njimi, vendar je največ mobinga v trgovini, in to ne samo s strani šefov.Največ s strani strank!!!! Tako da se ne strinjam da so učitelji bolj pod pritiskom kot ostali delavci!!!

  • kapibara 03:39 20.julij 2014.

    Kuga...?? pa folk je že na koncu... nič lepega se nam ne piše...!!