Slovenija
24 ogledov

"Grožnje narekujejo vsesplošno budnost"

Miro Cerar EPA
Svet za nacionalno varnost je obravnaval informacije o terorističnih napadih v Franciji ter njihov vpliv na varnost v Sloveniji.

Okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ogroženosti Slovenije, zato ta ostaja nespremenjena in je nizka. Grožnje sicer so, tudi v naši okolici, kar narekuje vsesplošno budnost, je po nocojšnji seji sveta za nacionalno varnost po nedavnih terorističnih napadih v Parizu dejal premier Miro Cerar.

 Kot je v izjavi za medije včeraj pojasnil Cerar, je svet za nacionalno varnost obravnaval informacije o terorističnih napadih v Franciji ter njihov vpliv na varnost v Sloveniji. Opozoril je, da se svet sooča "s specifično obliko terorističnih napadov, ki so v marsičem nepredvidljivi, saj jih izvajajo radikalizirani posamezniki in ožje nepovezane skupine".

Pristojni spremljajo dogajanje

Premier je ob tem zagotovil, da "pristojni organi v državi ves čas spremljajo dogajanje, izvajajo potrebne aktivnosti ter sodelujejo z varnostnimi službami partnerskih držav". Vlada po njegovih besedah "aktivno deluje za zagotavljanje varnosti ljudi doma, v evropskem schengenskem varnostnem prostoru, kakor tudi v širšem mednarodnem prostoru, ter bo izvedla vse potrebne aktivnosti za preprečevanje podobnih dogodkov".

Po oceni Cerarja je sicer "zelo dobro", da v Sloveniji vsi obsojamo terorizem - predstavniki politike, verskih skupnosti in drugih družbenih skupin. "V tem času je še posebej pomembno, da v vseh sferah družbe skupaj vzpodbujamo kulturo spoštljivosti in strpnosti. Samo tako bomo ustvarjali okolje, ki bo preprečevalo takšne negativne pojave in ustvarjalo za vse skupaj varno sobivanje," je poudaril.

Na sejo sveta za nacionalno varnost v vladni palači sta bila vabljena tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez, udeležil pa se je je med drugim tudi prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.