Slovenija
32 ogledov

Grožnje s smrtjo in očitki o kupovanju glasov

Lokalne volitve v Mariboru Nino Verdnik
V burni predvolilni kampanji grožnje s smrtjo, plakatna vojna in očitki o kupovanju glasov. Javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo aktualnim županom. Napeto na Ptuju in v Murski Soboti.

Kandidati, ki sodelujejo na lokalnih volitvah, imajo čas za prepričevanje volilk in volilcev le še danes, ob polnoči bo začel veljati volilni molk.

V drugem krogu volitev bodo župane izbirali še v 54 občinah, pomerila se bosta kandidata, ki sta 5. oktobra volilce najbolj prepričala.Poleg tega bodo v nekaterih občinah ponovne oziroma naknadne volitev v svete krajevnih skupnosti.

Kampanja pred drugim krogom županskih volitev je bila sicer precej bolj burna kot pred prvim krogom, v nekaterih občinah tudi ni manjkalo nizkih udarcev.

Vroča kampanja se je denimo odvijala na Ptuju, kjer so padale obtožbe, kazenske ovadbe in celo grožnje s smrtjo. Kampanjo pred drugim krogom volitev v občini Postojna je zaznamovala "plakatna vojna", v Kranju sta bila kandidata tarči različnih očitkov, med drugim o kupovanju volilnih glasov. Tudi na Prevaljah policija preverja sum kupovanja preferenčnih glasov.

Zmaga aktualnim županom

Javnomnenjske raziskave, ki jih je pred drugim krogom županskih volitev za Dnevnik izvedla Ninamedia, v Mariboru, na Jesenicah, v Novi Gorici in Piranu napovedujejo prepričljivo zmago aktualnim županom.

V Mariboru javnomnenjska raziskava napoveduje zmago sedanjemu županu Andreju Fištravcu, za katerega bi glasovalo  58 odstotkov vprašanih, za prejšnjega župana Franca Kanglerja  pa se jih je opredelilo 20 odstotkov. Po volilni napovedi se Fištravcu obeta zmaga z nekaj manj kot 74 odstotki.

V Novo mestu favoritka Kramar Zupanova

Glede na javnomnenjsko raziskavo je favoritka drugega kroga županskih volitev v Novem mestu  Milena Kramar Zupan, za katero bi glasovalo 41 odstotkov vprašanih, 38 odstotkov jih pravi, da bodo glasovali za Gregorja Macedonija. Volilna napoved Kramar Zupanovi napoveduje zmago s 54 odstotno podporo, a ob upoštevanju statističnih napak v intervalu zaupanja zmage še nima zagotovljene.

V Novi Gorici zmaga sedanjemu županu

V Novi Gorici se županska zmaga napoveduje sedanjemu županu Mateju Arčonu. Da ga bodo volili, je v anketi napovedalo 62 odstotkov vprašanih, glas za Luko Manojlovića, ki prav tako kandidira s podpisi volivcev, pa je napovedalo 13 odstotkov. 

V Kranju tesen izid

V Kranju se v drugem krogu županskih volitev obeta tesnejši izid: 43,3 odstotka vprašanih je svoj glas napovedalo Boštjanu Trilarju,  Mohorju Bogataju (Stranka za napredek krajevnih skupnosti) pa 35 odstotkov.

Piran in Jesenice za sedanje župane

V Piranu volilna napoved kaže na zmago sedanjega župana Petra Bossmana (SD) s slabimi 73 odstotki. Na vprašanje, koga bodo volili, je 57 odstotka odgovorilo, da Bossmana. Za Sebastjana Jeretiča (Slovenija za vedno) se jih je izreklo 18,5 odstotka. 

Na Jesenicah bo po volilni napovedi s 84,6 odstotka zmagal sedanji župan Tomaž Tom Mencinger (SD). Da ga bo volilo, je odgovorilo 69 vprašanih. 11 odstotkov pa jih je napovedalo, da bodo svoj glas oddali družbenemu aktivistu Ahmedu Pašiću (skupina volivcev).

Na Ptuju, kjer je nestrankarski kandidat, podjetnik Miran Senčar v prvem volilnem krogu prehitel zdajšnjega župana Štefana Čelana le za en glas, bo napeto do konca, kaže anketa Večera. Če bi se vsi opredeljeni volivci v nedeljo udeležili volitev, bi s pičlo razliko zmagal: zbral bi 50,4 odstotka glasov, Čelan pa 49,6 odstotka. Dobra tretjina vprašanih, ki lahko poruši ravnotežje moči, ostaja neopredeljena, navaja Večer na podlagi ankete, v kateri je sodelovalo 200 ljudi.

Napeto bo, kot kaže, tudi v Murski Soboti, kjer so se razmerja moči v drugem krogu bistveno spremenila. Sedanji župan Anton Štihec ima zdaj še samo desetinko prednosti pred nekdanjim prvim kriminalistom v državi Aleksandrom Jevškom, ki mu podpora raste. Neodločena je dobra četrtina vprašanih. Tudi v Murski Soboti so anketirali 200 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.