Slovenija
23 ogledov

"Grški javni dolg je ušel izpod nadzora"

Atene, Grčija Žurnal24 main
Razvite države imajo še vedno velike težave s prezadolženostjo, je dejal glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB) Jürgen Stark. Dejal je tudi, da je dolg ZDA "ogromna" težava. Grški nadzornik: Grški javni dolg je ušel izpod nadzora.

Po mnenju Starka za države ni druge alternative, kot da sprejmejo boleče reforme in konsolidirajo javne finance. "Krize še ni konec. Ne samo v Evropi, ampak tudi v ostalih državah po svetu," je dejal Stark in dodal, da imajo ZDA "ogromno" težavo zaradi prezadolženosti in da bodo dolg težko spravili pod nadzor.

Grški javni dolg je ušel izpod nadzora, Grčiji pa verjetno ne bo uspelo doseči zastavljenih javnofinančnih ciljev za letošnje leto, tudi če dosledno uresniči reforme. Krive so večmesečne zamude pri varčevanju ter globlja recesija, pa opozarja novo neodvisno svetovalno telo grškega parlamenta.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je bil precej oster do telesa, ki po njegovem mnenju nima "znanja, izkušenj in občutka odgovornosti" glede oblikovanja, preverjanja in objavljanja tovrstnih poročil. "Vse odgovorne mednarodne organizacije vedo, kako se pripravi, preveri in objavi makroekonomska in fiskalna poročila," je dejal in dodal, da je jasno, da novoustanovljeno telo teh zadev še ne pozna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.