Slovenija
29 ogledov

GSK spet zahteva revizijo naročila

Avstrijka, ki je lani umrla nekaj tednov po cepljenju, ni umrla zaradi učinka ce Žurnal24 main
Družba GlaxoSmithKline je vložila zahtevek za revizijo na ponovljeno javno naročilo za nakup cepiva proti okužbam z virusi HPV. Prepričani so, da merila za izbor cepiva ne sledijo odločitvi Državne revizijske komisije za prejšnje naročilo.

GlaxoSmithKline (GSK) je zahtevek za revizijo vložil že na prejšnje javno naročilo nakupa cepiv proti okužbam z virusi HPV. Državna revizijska komisija je takrat ugodila zahtevi družbe, zaradi česar je Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) s spremenjenimi merili ponovil razpis. Ker pa ta nova merila po mnenju GSK-ja niso bistveno drugačna od prvega izbora, so ponovno podali zahtevek za revizijo naročila.

Preveč poudarka na genitalnih bradavicah

V GSK menijo, da je merilo preprečevanja genitalnih bradavic v obeh javnih naročilih prevrednoteno. GSK namreč ponujajo dvovalentno cepivo, ki preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu. V konkurenčnem podjetju Merck Sharp & Dohme (MSD), ki so tudi dobili posel na nato razveljavljenem javnem naročilu, pa proizvajajo štirivalentno cepivo. Slednje ščiti proti tistim virusom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi genitalne bradavice.

Direktor GSK v Sloveniji Victor Hoff je prepričan, da je v obeh naročilih prevrednoteno merilo preprečevanja genitalnih bradavic. Po njegovem mnenju morajo biti merila naročila pravična in bolj osredotočena na raka na materničnem vratu ter tudi na ceno cepiva. Le takšna merila bi po njegovem mnenju omogočila izbiro najbolj optimalnega cepiva za slovenske deklice in tudi zagotovila izbiro cenovno najugodnejšo izbiro cepiva.

Zamude pri cepljenju bodo

Slovenski program cepljenja proti okužbam s HPV je po njegovem mnenju zelo pomemben, zato bodo naredili vse, da ne bi prišlo do zamude pri izvajanju cepljenja proti HPV v šolskem letu 2012/13. A glede na to, da mora IVZ naročiti cepiva vsaj tri mesece pred začetkom cepljenja, bo letos najverjetneje prišlo do zamud pri začetku cepljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.