Slovenija
44 ogledov

Gume morajo proč

Odpadne gume Anže Petkovšek
Slovenija je dobila danes iz Bruslja drugi opomin, da mora odstraniti odpadne gume iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju v občini Kidričevo.

Iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju v Občini Kidričevo morajo odgovorni odstraniti odpadne gume. Slovenija je iz Bruslja namreč dobila drugi opomin. Če ne bo ustreznega ukrepanja, lahko Evropska komisija zadevo najpozneje v dveh mesecih preda Sodišču EU.

Odlaganje odpadnih gum na odlagališča je v EU prepovedano, in sicer zlasti zaradi njihove visoke vnetljivosti, pri ravnanju z odpadki se namreč ne sme ogrožati človeškega zdravja ali okolja, torej vode, zraka, tal, rastlin ali živali.

V gramozni jami na Kidričevem je skoraj 110 tisoč kubičnih metrov celih gum ali njihovih kosov. V jami sta izbruhnila že dva velika požara, poleg tega pa je v njeni bližini ena od največjih zalog pitne vode v državi, opozarjajo v Bruslju. Komisija je zato na podlagi priporočila komisarja za okolje Janeza Potočnika Sloveniji poslala drugi opomin ali obrazloženo mnenje.

Komentarjev 2
  • Ronald Reagan 22:04 21.marec 2013.

    pojma nimaš...to JE biznis.Brencl že ve zakaj jih ima tam

  • puys 21:06 21.marec 2013.

    Ni nobenega sposobneža v okolici, ki bi naredil velik biznis s predelavo teh gum?