Slovenija
12 ogledov

Gurs bo moral umakniti podatke

Nekaj manj kot sto tisoč lastnikov nepremičnin se je do zdaj obrnilo na Gurs. (F Žurnal24 main
Na podlagi odločbe informacijskega pooblaščenca bo moral Gurs onemogočiti javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva lastnikov nepremičnin, do katerih je zdaj mogoče dostopati prek spletnega portala Prostor.

Informacijski pooblaščenec je izdal začasno ureditveno odločbo, s katero je Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs) naložil, da na spletnem portalu Prostor onemogoči javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva fizičnih oseb – lastnikov nepremičnin, do katerih je zdaj preko portala mogoče dostopati.

Kot so nam pojasnili iz urada informacijskega pooblaščenca, se začasna odločba izda v primeru, da je obstoj nezakonitosti verjetno izkazan. Uredba je namenenja začasni ureditvi posameznih vprašanj, dokler se v nadaljnjem postopku z gotovostjo ne ugotovi, ali je prišlo do nezakonitosti. Zoper odločbo ni pritožbe, možen pa je upravni spor. Odločba je, kot so nam sporočili iz urada pooblaščenca, zavezujoča, ko postane izvršljiva, v primeru nespoštovanja izvršljive odločbe pa se lahko opravi prisilna izvršba. Informacijska pooblaščenka od državnega organa ne pričakuje nespoštovanja odločbe, temveč spoštovanje pravnega reda. Kot je še zapisala Nataša Pirc Musar, bo informacijski pooblaščenec še naprej ravnal v skladu s svojimi zakonitimi pristojnostmi in pooblastili.

Gurs se bo odzval po premisleku

Po naših podatkih bo Gurs na odločbo informacijskega pooblaščenca podal odgovor, ki se ga pričakuje v četrtek. Za zdaj odločbo preučujejo, zato komentar z njihove strani ni bil pričakovan.

Komentarjev 1
  • DUSANJ2000 22:32 04.januar 2012.

    Ga. Musarjeva, le poskrbite, da ne bo nihče vedel, kaj imajo vaši prijatelji, razni tajkuni in drugi veljaki v politiki in kriminalu. Da ne bo nobeden od poštenih državljanov vedel, kdo kaj ne plačuje, za koga moramo vsi poštenjaki plačevati, ...prikaži več niti kdo bi moral za kaj odgovarjati. Pa Zokija pozdravite.