Slovenija
30 ogledov

Gurs: zmotili so se tudi pri ministrih

Pahorja tokrat k odstopu poziva Slovenska demokratska mladina. (Foto: Benjamin K Benjamin Kovač
Vrednotenje nepremičnin Geodetske uprave RS jo je zagodlo tudi ministrom. Zmotili so se denimo pri ministru Križaniču, ministrici Pavlinič Krebsovi in Radićevi, premierju Pahorju pa se zdi zapleteno.

Vrednotenje nepremičnin jo je zagodlo tudi tistim, ki so si ga izmislili. "Izpisek Gursa ni skladen z realnim stanjem," so v imenu ministra za finance Franca Križaniča sporočili z njegovega ministrstva.

Časnik Finance je namreč pri ministrih preverjal, ali so podatki na njihovih obrazcih, ki so jih prejeli od Geodetske uprave RS (Gurs), točni. "Križanič je lastnik dveh stanovanj v Ljubljani, ki jima pripadajo tudi garaže, in sicer ima v prvem stanovanju 50-odstotni delež, v drugem pa tretjino lastništva. Minister je še lastnik tretjine travnika v Sežani in šestine travnika v Krajni vasi. Pričakovano je, da bo podedoval tudi polovico hiše v Sežani. Ocena Gursa ni pravilna, sicer realna ocena ustreza vrednosti nepremičnin," so premoženje Križaniča popisali na finančnem ministrstvu.

Radićevi Gurs ocenil previsoko
Tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić se s podatki ne strinja. "Dejanska vrednost nepremičnin je 300.016 evrov, znesek, ki ga je navedel Gurs, je večji za 1.126 evrov," so za Finance pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Radićeva ima sicer v lasti 12 nepremičnin.

Pavlinič Krebsovi Gurs ocenil prenizko
Za veliko več pa so se zmotili pri ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs. Premoženje so ji ocenili za približno sto tisoč evrov. Med drugim niso upoštevali, da je bila hiša adaptirana. Njeno premoženje sicer obsega: stanovanjsko hišo v Kotljah, solastništvo do polovice stanovanjsko-poslovnega prostora, etažno solastništvo v poslovno-stanovanjskem objektu v Kotljah, podedovano stanovanje v Ljubljani in podedovana zemljišča v skupni izmeri 16.079 kvadratnih metrov.

Kresalova nima nepremičnin
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se zaradi obveznosti v izpisek še ni poglobila, najbolje pa jo je odnesla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki nima v lasti nobene nepremičnine.

Sam premier Borut Pahor pa priznava: "Kot izobražen jih nisem sposoben razumeti v celoti. Za to je prvenstveno odgovoren Gurs. Vendar sem za vse stvari v državi odgovoren jaz."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.