Slovenija
18 ogledov

Guverner bo pojasnjeval vladi

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Za zdaj uživa Cerarjevo zaupanje, a "bo moral odgovoriti kar na nekaj vprašanj".

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank postal tarča številnih kritik, bo na povabilo premiera Mira Cerarja dejstva pri reševanju bančnega sistema pojasnjeval še članom vlade. "Guverner uživa moje zaupanja, a bo moral odgovoriti na kar precej vprašanj," je napovedal Cerar.

Očitki nepravilnosti

Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo ceno likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke v minulih dneh večkrat odločno zavrnil.

Napovedana izredna seja

Politika je enotna, da je treba to zadevo razčistiti. V parlamentu so se zavzeli za uvedbo najrazličnejših preiskav in revizij, DZ bo o sanaciji bank razpravljal tudi na izredni seji. Konkretna pojasnila in odgovore na odprta vprašanja pa zahteva tudi ministrski zbor. Banka Slovenije zaenkrat uživa zaupanje vlade, če pa se bo izkazalo, da so bile storjene nepravilnosti, bo vlada vse pristojne pozvala k takojšnemu ukrepanju, je napovedal premier.

Čakajo na odločitev sodišča

Vpleteni v zgodbo sicer čakajo na odločitev sodišča o ustavnosti dejanj v tej zgodbi. Ustavno sodišče je lansko jesen odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje zakona o bančništvu in novele tega zakona, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank, obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do njegove odločitve pa je postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

Komentarjev 1
  • valerijakregar 10:43 18.februar 2015.

    brez prisotnosti g. Tadeja Kotnika, bo v parlamentu lahko "lapal", kar bo hotel !