Slovenija
129 ogledov

Guverner Jazbec: "Določenim uspelo prikazati, da je bančna luknja zgolj plod domišljije"

Boštjan Jazbec Saša Despot
Guverner Jazbec danes pred poslanci odgovarja na vprašanja v povezavi s sanacijo bančne luknje, ki bo državljane stala okoli pet milijard evrov. Med drugim je navedel tudi, da bo verjetno predlagal naj Banka Slovenije preneha sodelovati s kriminalisti, ki so v sredo izvedli preiskave, ker "se ne razumejo".

"Določenim je uspelo prikazati, da je bilo z bankami leta 2013 vse v redu in da je bančna luknja očitno zgolj plod domišljije Banke Slovenije in mednarodnih inštitucij," je v prvem javnem odzivu na kriminalistične preiskave v Banki Slovenije komentiral guverner Boštjan Jazbec pred poslanci preiskovalne komisije. Pri tem je poudaril, da je zdaj že toliko dokumentov v javnosti, ki jih je tudi policija zaplenila na proceduralno napačen način, da želi o vsem razpravljati le na javno odprti seji, ne pa tudi na zaprtem delu predvidene seje.

Guverner Jazbec je opozoril, da je policija zasegla veliko število originalnih dokumentov, ki jih Banka Slovenije nima več. "V tem trenutku je verjetno večina dokumentov izven Banke Slovenije," je navedel še guverner in nadaljeval da je tudi zato predsednik ECB opozoril Slovenijo, naj pazi na dokumente. Zanikal pa je, da Banka Slovenije ni kriminalistov podala vseh dokumentov: "Mi smo vse podatke predali, če pa niso vedli kaj zahtevati, pa je to njihov problem."

Zatrdil je, da je bilo s postopkom ugotavljanja bančne vrzeli vse v redu.

Izmed sto ovadb do zdaj končali le en primer

Jazbec je v začetku seje začel z odgovarjanjem na vprašanje, kdo je krivec za bančno luknjo v Sloveniji. Pri tem je poudaril, da je vloženih okoli sto različnih ovadb zaradi domnevnih kriminalnih dejanj na bankah, a se je do zdaj presenetljivo končal le en primer. "V primeru Simone Dimic se je končalo z oprostilno sodno," je izpostavil Jazbec, ki je dodal, da v Sloveniji očitno vlada zmeda.

"Banka Slovenije je aktivno sodelovala s policijo pri pomoči razlage teh dejanj. Predstavnik NPU je že povedal, da so elemente kaznivih dejanj ugotovili pri poslih v skupni vrednosti okrog 700 milijonov evrov. Iz tega lahko ocenimo, kolikšen del slabih posojil je posledica kriminalitete in kolikšen finančne ter gospodarske krize," je izpostavil še guverner.

"Predlagal bom, da Banka Slovenije preneha sodelovati s policijo"

"Zdi sem mi, da je tarča obtožb Banka Slovenija in ne tisti, ki smo jih tudi mi pomagali razkrivati," je poudaril šef Banke Slovenije, ki bo tudi zato kot guverner verjetno predlagal, da naj Banka Slovenija preneha sodelovati s policijo, "ker se ne razumemo".

"Pa ne zaradi strahu, ker lahko na vsako od navedb ali obtožb odgovorimo s podatki in dejstvi," je izpostavil.

Banka Slovenija naj bi zgolj v primeru obeh bank v likvidaciji, Faktor banki in Probanki, podala 70 ovadb in prijav. Med letoma 2008 in 2015 pa je Banka Slovenije podala skupno 20 kazenskih ovadb.

Jazbec je navedel tudi, da bi glede na intenzivnost sodelovanja Banko Slovenije s policijo pričakoval boljše rezultate pri odkrivanju bančne kriminalitete.

 

 
Komentarjev 24
  • valerijakregar 22:11 08.julij 2016.

    jazbecu @co svetujem podoben obvod, kot so ga za svoj žep naredili profesorji ef.:http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/577f7e6e59117/novi-milijoni-v-zepe-profesorjev-efmamice bodo pa hodile s 3 €(če sploh !) po družinskih nakupih !TA DRŽAVA JE GNILA, DA BOLJ NE MORE BITI !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • mph 19:34 08.julij 2016.

    Jaz bolj podpiram, in enako oz. še prej za Draghija, da take naselijo v neposredno bližino policije zaradi lažjega sodelovanja.

  • mph 19:33 08.julij 2016.

    Me zanima, če je baraba v tem trenutku že v priporu, samo to. In da slišimo še sluzavega Cerarja glede tega. Takšen arogantnež nima kaj iskat na mestu take inštitucije. Če ima količkaj čisto vest, ne bi nikoli kaj takega ...prikaži več izustil. Slovenija kot kaže ima velik problem ravno z jazbeci.