Slovenija
29 ogledov

Györkös Žnidarjeva: Zaprtje meja je izključno Erjavčevo stališče

Šentilj Anže Petkovšek
"Ne predstavljam si, da bi bilo na slovenskem ozemlju 150.000 beguncev, " je dejal zunanji minister Erjavec, ki bi v primeru zaprtja avstrijskih meja, zaprl tudi slovensko mejo. Notranja ministrica Györkös Žnidarjeva odgovarja, da je to njegovo stališče, da pa se zaveda vseh tveganj.

Če bo Avstrija za begunce zaprla mejo, jo mora tudi Slovenija, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal zunanji minister Karl Erjavec. Kot je dejal, je to sicer njegovo mnenje, ne stališče države in dodal, da si ne predstavlja, da bi imela Slovenija na svojem ozemlju 150.000 beguncev kot na primer Srbija.

"Mislim, da ni druge rešitve. Če bo Avstrija okrepila nadzor na meji in jo bo Madžarska zaprla, potem mora tudi Slovenija ravnati na enak način kot Avstrija,"  je dejal Erjavec in pojasnil, da za zdaj ne kaže, da bo Nemčija zaradi navala beguncev zaprla svojo mejo, kar bi sprožilo podoben odziv v Avstriji.

Zaprtje meja je Erjavčevo stališče

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Erjavčevo izjavo se je popoldne, po seji vlade odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Kot je dejala, je morebitno zaprtje meja izključno Erjavčevo stališče, da pa se na vladi zavedajo tveganj, ki bi jih prinesle množične in nekontrolirane migracije in kaj lahko to pomeni za nacionalno varnost. Iz tega konteksta, kakor je danes dejala ministrica, izhaja tudi Erjavčeva izjava.

Počakati bo treba na Nemčijo

Pomemben dejavnik pri sprejemanju ukrepov v Sloveniji so razmere v Nemčiji. Če bo Nemčija spremenila svojo politiko, se bosta temu prilagodili Avstrija in Madžarska in temu primerno tudi Slovenija, je še povedala ministrica in dodala, da bo nadzor na meji odvisen od varnostne situacije, tako, da je ukrepih še prezgodaj govoriti: "V tem trenutku ne moremo govoriti, da se meja zapira."

Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška bodo zaradi begunske krize okrepile sodelovanje pri varovanju meja. To naj bi veljalo predvsem za madžarsko mejo s Srbijo. Pri skupnem varovanju madžarske južne meje naj bi tako sodelovalo  najmanj 150 čeških in 50 slovaških uradnikov. Češka je Madžarski že v začetku meseca obljubila pomoč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • h3o 11:02 15.oktober 2015.

    vsi begunci so v podzemnem kučanovem bunkarju in delajo načrte za ponovno prikljućitev slovenije yugoslaviji. Kučan jih bo uporabilkot lastno vojsko, murgle press

  • Avatar praufo
    praufo 20:13 14.oktober 2015.

    Reku bi, da bodo moral hrvaško preplavat, al majo pa sabo tiste gumenjake

  • Avatar praufo
    praufo 20:12 14.oktober 2015.

    Kako pa zdaj kej potujejo čez poplavljena polja, pa v tem mrazu, nič ni posnetkov, nobenih informacij, kaj se sploh dogaja ?