Slovenija
20 ogledov

GZS: Davčne blagajne so nujne

Plačilo računa Saša Despot
Uvedba davčnih blagajn, ki bi omogočile prenos podatkov o izdanih računih neposredno na davčno upravo, je po mnenju GZS nujna in če se vlada zanjo ne bo odločila, bodo razočarani.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so prepričani, da višji prilivi v državno blagajno iz naslova boja proti sivi ekonomiji nikakor ne morejo biti razlog, da ne bi uvedli tudi davčnih blagajn. Davčna in carinska uprava sta namreč ta teden predstavili dosedanje dosežke okrepljenega nadzora nad sivo ekonomijo. Z ukrepi so pobrali za 62 milijonov evrov več davkov.

Res je strožji nadzor v nekaterih dejavnostih zmanjšal obseg sive ekonomije, vendar pa še vedno ni dovolj informatiziran, so pojasnili na GZS. Poleg tega bo boj proti sivi ekonomiji z davčnimi blagajnami še bistveno uspešnejši.

"Vnovično pomanjkanj politične volje v boju za pravno državo"

Zadovoljstvo finančnega ministrstva z izkupičkom od boja proti sivi ekonomiji zato po mnenju GZS ne more biti razlog za nadaljnje izogibanje odločitvi o uvedbi davčnih blagajn. V Sloveniji moramo spodbujati zdravo gospodarstvo in nadaljevati boj proti sivi ekonomiji. Če bo vlada odločitev o davčnih blagajnah odložila, se bo to lahko v javnosti razumelo kot vnovično pomanjkanje politične volje v boju za pravno državo.

Nesmisel: kljub objavi dolžnikov se dolg ne zmanjšuje

Ob tem na GZS ponovno opozarjajo na nesmiselnost javnega objavljanja seznama davčnih dolžnikov, saj se vrednost davčnega dolga družb s seznama ne zmanjšuje. Namesto tega predlagajo, naj se dolžnikom, ki so zašli v težave zaradi objektivnih razlogov, omogoči ugodnejši reprogram davčnega dolga pod pogojem tekočega poravnavanja davčnih obveznosti. S tem bi sprostili likvidnostne težave vsaj nekaterih podjetij in hkrati zvišali prilive v državni proračun.

Hkrati na GZS predlagajo bolj drastične ukrepe zoper tiste, ki verižijo davčni dolg v več podjetjih, in sicer naj lastnik takšnih podjetij osebno jamči za davčni dolg vseh podjetij, katerih lastnik je.

Komentarjev 7
  • Sammmy 16:14 01.december 2013.

    In kako veš, da se ti računi po tvojem odhodu niso popravili? Ti si plačal DDV, ki ga je lastnik lepo spravil v žep...

  • dragec 15:54 01.december 2013.

    Zakaj, pa dajmo davčne blagajne

  • ennanova 12:36 01.december 2013.

    Večina bo sledila manjšiniZnanstveniki so namreč nesporno dokazali, da je bodočnost v rokah nas, ki predstavljamo manjšino, ne v rokah večine. Zakaj? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1321-vecina-bo-sledila-manjsini