Slovenija
17 ogledov

GZS: Krive so vse vlade!

Prst Shutterstock
Najkonkurenčnejše gospodarstvo na svetu ostaja Švica, Slovenija je na lestvici izgubila še osem mest. GZS krivdo pripisuje vsem vladam od leta 2008.

Konkurenca nas pospešeno prehiteva po levi in po desni, na GZS komentirajo danes objavljeno poročilo Svetovnega gospodarskega foruma, ki kaže, da je Slovenija na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti izgubila osem mest, tako da med 144 državami zaseda 70. mesto.

Krivda vseh vlad

Žal vse slovenske vlade od začetka velike krize leta 2008 niso uslišale številnih opozoril domače in tuje strokovne javnosti in so pogosto celo ravnale v nasprotju z njimi, so danes zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Če vlada ne bo hitro ukrepala in razbremenila slovenskega gospodarstva, bo Slovenija zdrsnila v propad, ne le po lestvici navzdol, so opozorili.

Recept je znan

Kot so spomnili na GZS, v Sloveniji nujno potrebujemo nova delovna mesta v gospodarstvu. Ta bodo mogoča samo z novim razvojnim zagonom, česar pa brez znižanja obremenitev gospodarstva ne bomo dosegli. Teh pa ni mogoče znižati brez strukturnih reform.

Opozarjajo tudi na nujno davčno prestrukturiranje za odpravo zaposlitvenega in razvojnega krča: razbremenitev dela z uvedbo socialne kapice, nižjo davčno obremenitev najnižjih plač, znižanje neto okoljskih in energetskih trošarin, prispevkov in drugih obremenitev ter 100-odstotno davčno olajšavo za reinvestiranje dobička.

Cilj mora biti tudi večja prožnost trga dela za več delovnih mest. Pri tem na GZS pozivajo k ukrepom, kot so uvedba načela "vsako delo šteje" s širjenjem osnov za plačilo prispevkov, omogočanje večje prožnosti pri zaposlovanju zaradi poslovnih nihanj ter omejitev študentskega dela na način, da ga lahko opravljajo samo tisti študenti in dijaki, ki izpolnjujejo pogoje, vezane na izpolnjevanje njihovih obveznosti.

V OZS pogrešajo tudi ustrezno fleksibilnost in aktivnost bank pri kreditiranju predvsem mikro in malih podjetij. Opažajo sicer, da se stanje na področju kreditiranja gospodarstva v zadnjih mesecih izboljšuje, vendar pa so mala podjetja specifična in od bank pričakujejo drugačne pristope oz. pogoje, kot jih imajo do velikih gospodarskih sistemov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.