Slovenija
82 ogledov

H ginekologu raje na periferijo

Ginekolog Špela Mohorič
Preventiva. Neenakopravna obravnava pacientk.

Pregledi. Bralka, ki ima izbranega specialista ginekologije v Ljubljani, vsako leto opravi preventivni pregled, a ga mora plačati (cena je znašala 35 evrov), saj je po pravilniku za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni vsaka zavarovanka upravičena do enega brezplačnega preventivnega pregleda za preprečevanje raka materničnega vratu na tri leta. Po pogovoru s prijateljicami, ki imajo ginekologa zunaj Ljubljane, je ugotovila, da nekatere kljub vsakoletnim pregledom teh ne plačujejo, zaradi česar se sprašuje, čemu tako.

Na tri leta, a le če ni težav

Vsaka ženska, ki v presejanje vstopi prvič ali pa preventivnega pregleda z odvzemom brisa ni opravila že več kot pet let, najprej opravi dva pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu v razmiku 12 mesecev, in šele če sta oba brisa ocenjena kot negativna, vstopi v ciklus pregledovanja na tri leta. “Razlogi za izvajanje pogostejših pregledov z odvzemom brisa materničnega vratu, na katerega opozarjate, so lahko različni. Lahko gre za ženske, ki v program vstopajo, ali za ženske, pri katerih so bile v brisu najdene blage spremembe in so zato vabljene na pogostejše preglede z odvzemom brisa; lahko pa bi šlo tudi za nespoštovanje strokovnih smernic s strani posameznih ginekologov,” pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. “Seveda pa ima vsaka ženska, ki zazna kakršnekoli spremembe v zvezi z reproduktivnim zdravjem, kadarkoli pravico do kurativnega ginekološkega pregleda,” dodajajo.

Dosledni zaradi gneče

Zakaj so imele zavarovanke iz krajev zunaj Ljubljane kljub negativnemu brisu možnost več brezplačnih pregledov v treh letih, smo izvedeli od zanesljivega vira iz ginekološke stroke. Kot pravi, nekateri specialisti svoje pacientke – tudi če nimajo težav in se naročijo zgolj na preventivni pregled v obdobju, krajšem od treh let – pregledajo brezplačno, saj jih obravnavajo kot pacientke s težavami.

Bralka, ki je preventivni pregled nazadnje opravila v Ljubljani, dodaja, da so jo ob pregledu izrecno vprašali, kdaj ga je opravila nazadnje, in ker je od zadnjega minilo manj kot tri leta, je storitev plačala. “Ugotavljam, da se v Ljubljani v nasprotju s periferijo dosledno držijo pravila treh let, ker si zaradi gneče preprosto ne morejo privoščiti drugačnega načina,” sklene ob naših ugotovitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.