Slovenija
44 ogledov

Habibović gre vnovič po svoj denar

Kriza gradbenega sektorja se preliva v celotno gospodarstvo. (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Plačilna nedisciplina čedalje bolj zaostruje razmere in povzroča obup. Hribar Milič: stanje se bo še poslabšalo. O problemu danes tudi trije odbori DZ.

Ljubljanski podjetnik Zekrija Habibović, ki mu Vegrad dolguje 165 tisoč evrov glavnice, se je včeraj odločil za gladovno stavko "do konca". Kot nam je povedal Habibović, se bo danes vnovič poskušal sestati s Hildo Tovšak in dobiti svoj denar, a mu je za pozitiven razplet ostalo bolj malo upanja.

Še šest delavcev je včeraj, po poročanju Pop TV, zavzelo prostore Vegrada, ki jih ne nameravajo zapustiti, dokler jim velenjski gradbinec ne poravna svojih obveznosti. Pred kratkim je javnost pretresla tudi novica, da si je zaradi neplačanih dolgov življenje vzel podjetnik Ivan Selinšek, lastnik nekoč uspešnega podjetja Varkos.

Še slabše bo
Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribarja Miliča rezultati najnovejše ankete zbornice kažejo, da podjetniki napovedujejo, da se bodo problemi nelikvidnosti in neplačevanja še povečevali.

Opozarjajo, da je treba nekaj narediti, da se kapital vnovič zavrti, zlasti s prodajo stanovanj in poslovnih prostorov. Hribar Milič pri tem izpostavlja, da ne gre za plačilno nedisciplino, temveč je objektivni položaj tak, da podjetja preprosto niso likvidna.

Na GZS menijo, da bi morali gradbinci po neki diskontni ceni začeti prodajati stanovanja, da bi denar spet začel krožiti.

O nedisciplini tudi poslanci
Danes se bodo na zahtevo poslanske skupine SDS sestali člani odborov DZ za gospodarstvo, notranjo politiko, javno upravo in pravosodje ter za finance in monetarno politiko ter na skupni seji razpravljali o problemu plačilne nediscipline.

Ta je po mnenju SDS v Sloveniji čedalje večji problem, zato bodo vlado danes vnovič pozvali k spoštovanju in uresničitvi sklepov z lanske septembrske seje odbora za gospodarstvo. Vlado bodo pozvali tudi, naj sankcionira javne funkcionarjev, ki kršijo zakonsko določene plačilne roke in s tem stanje še poslabšujejo.



Žalostne zgodbe

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.