Slovenija
63 ogledov

Habjan: Izogibajo se že ves čas

null Žurnal24 main
Unicef: Posamezniki z zlonamernimi informacijami ogrožajo poslanstvo društva. Habjan: Ponovno sem se oglasil šele po odstopu ambasadork.

Po končani tiskovni konferenci na Unicefu niso želeli odgovarjati na nobena vprašanja. Ob koncu je v kotu igralec Roman Končar začel ploskati in vzklikati "Bravo naši".

Za komentar današnje tiskovne konference Unicefa, na kateri niso sprejemali novinarskih vprašanj, smo se obrnili na Blaža Habjana. Nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi slovenskega Unicefa vztrajno opozarja na nepravilnosti v društvu.

"Na podoben način so se izogibali odgovorom ves čas. Med napake vodstva štejem tudi to, da so pripeljali zadevo do medijskih razprav. To si organizacija, ki lahko deluje le ob velikem zaupanju javnosti, ne bi smela privoščiti. Tako ambasadorki kot ostali, ki smo opozarjali na nepravilnosti, smo jim dali več kot dovolj časa, da bi zadeve v korist otrok in darovalcev uredili znotraj organizacije," nezadovoljive odgovore komentira Habjan. Pravi, da odgovornim v društvu očita predvsem nevestno delo.

Meni, da so slovenski darovalci res prispevali veliko in je prepričan, da je velik del teh sredstev dejansko prišel do otrok. "Vendar je vodstvo za to dobro plačano in se to od njega pričakuje. Za napake pa bi moralo odgovarjati," pravi Habjan. Dodaja, da bi ob kompetentnem vodenju društvo za pomoč otrokom lahko posredovalo še "bistveno več" sredstev darovalcev.

"Ne verjamem, da bi se, če bi šlo za vaš denar, tako obnašali," pravi glede preveč plačanega računa Pošti Slovenija. Denar, kar 22 tisoč evrov, je Unicef od Pošte dobil nazaj šele po letu dni.

Zarka Brisar Slana, Alenka Jez Heinc, Unicef Slovenija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Delujemo legalno"
"Tako organi društva kot sekretariat delujemo legitimno in zakonito; v kolikor posamezniki menijo drugače, bodo o tem presojali ter sprejeli odločitve za to pristojni organi," so na današnji tiskovni konferenci povedali na slovenskem Unicefu.

Ta namreč deluje brez zakonitega zastopnika; pristojna upravna enota je ugotovila, da so novo predsednico imenovali mimo statuta društva. Kot njihov zakoniti zastopnik je v registru društev še vedno zapisan Miran Boštic, čeprav je že julija odstopil.

Podrobnejših pojasnil v izjavi za javnost, po kateri niso sprejemali vprašanj, niso podali. Glede drugih očitkov pa so le povedali, da so na njih že odgovorili.

"Zlonamerni posamezniki"
Očitki na račun Unicefa v javnosti postajajo vse glasnejši, odkar sta odstopili ambasadorki slovenskega Unicefa Milena Zupančič in Vita Mavrič. Zaradi podobnih razlogov je pred leti odstopil tudi Boris Cavazza, ki je za današnji Dnevnik povedal le, da "nekateri pač prej spregledajo". Ti odstopi pa niso osamljeni, saj so že prej zaradi številnih sumov odstopali tudi nekateri drugi funkcionarji društva.

"Leto 2009 nas umešča na 11. mesto na svetu po kriteriju zbranih sredstev na državljana," pa svojo uspešnost branijo v društvu. Vse očitke zavračajo kot neutemeljene. "Presenetilo nas je dejstvo, kako vztrajni so nekateri posamezniki, ki z nepremišljenimi izjavami in zlonamernimi informacijami ogrožajo plemenito poslanstvo Unicefa. Največjo škodo bodo utrpeli otroci," pravijo. 

"Teh zadev po juniju 2009 nisem pogreval, ker sem obupal. Z njimi se ukvarjam zdaj, ko sta jih v javnost ponesli odstopni izjavi ambasadork. Sam sem se od oktobra 2010 dalje ukvarjal le s tožbo za trpinčenje na delovnem mestu," na očitke kritikov odgovarja Habjan.

Funkcionarji na dveh bregovih
Martin Breskvar
, nekdanji Unicefov prostovoljec in nekdanji član njegovega izvršilnega odbora, nam je povedal, da se je odbor že takoj ob prvih opozorilih glede mobinga in finančnih nepravilnosti razdelil na dve strani. "Na eni strani smo bili tisti, ki smo želeli, da se sumi raziščejo in zadeva reši,“ pravi in dodaja, da so pod pritiskom nasprotne strani na lanski oktobrski seji odstopili.

Očitki glede mobinga so še vedno aktualni, saj je na delovnem sodišču odprtih sedem zadev glede suma mobinga na delovnem mestu v društvu Unicef. Sumi ostajajo tudi glede finančnih nepravilnosti.

Zdaj že nekdanji predsednik slovenskega Unicefa Boštic je v želji po bolj transparentnem poslovanju že pred meseci zahteval izredno revizijo. Kot zakoniti zastopnik in takratni predsednik društva je izredno revizijo tudi naročil. Ko pa je izredna revizorka zahtevala določeno dokumentacijo in je s strani društva ni dobila, se je izredna revizija končala. Tako sumi glede pravilnosti finančnega poslovanja ostajajo, vprašanja so še vedno neodgovorjena, predsednik Boštic pa je julija lani s funkcije odstopil.

"Sicer gre še vedno za sume, nikoli ni bilo ničesar dokazano, vedno so bili le neki indici. Tako Ženeva kot društvo so vedno dajali neke na pol zadovoljive odgovore,“ pred današnjo tiskovno konferenco poudarja Breskvar. Meni, da bi za dobrobit dobrodelne organizacije morali odpoklicati vse funkcionarje društva, izvoliti nov izvršilni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče ter speljati izredno revizijo. "Šele ko bo vse čisto, lahko slovenski Unicef mirno deluje naprej,“ je prepričan Breskvar.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.