Slovenija
40 ogledov

Halo, tožba za regres!

denar Boštjan Tacol
Sindikati. Po NLB tožba za regres še v Telekomu, napovedujejo jo v energetiki.

Sindikat Telekoma bo proti Telekomu vložil tožbo zaradi regresa, smo izvedeli neuradno.

Uprava jim je namreč skladno s sklepom vlade izplačala le 763 evrov bruto, po kolektivni pogodbi, ki je pravno zavezujoča, pa bi jim pripadalo približno 300 evrov več. Prvi sindikalist na Telekomu Milan Richter informacije ni želel komentirati, smo pa pridobili njegovo obvestilo zaposlenim, da bo tožba vložena.

V Telekomu so pojasnili, da je bilo izplačilo regresa v skladu z zakonom o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012, tožbe sindikata pa še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Mobitelov sindikat Sineks se je po naših informacijah odločil, da ne gre v tožbo, ampak počaka na presojo zakona na ustavnem sodišču.

Danes Černač, jutri tožba

Tožbo pa pripravljajo tudi v energetiki. Sindikat delavcev dejavnosti energetika, ki ga vodi Franc Dolar, se bo danes srečal z ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonkom Černačem. Če ne bo dogovora glede regresa, bo sledila skupinska tožba za skoraj deset tisoč delavcev, je povedal Dolar.

"Pripravljeni smo nekoliko popustiti, ne pa da se tako posega v kolektivno pogodbo," je dejal in ocenil, da bi bil zahtevek na posameznika blizu 500 evrov. To skupaj znese pet milijonov evrov.

NLB tožba, Triglav trik?

Tožbo zaradi regresa je že vložil sindikat NLB. V Triglavu pa so našli salomonsko rešitev, nam je namignil vir. Izplačali so minimalni regres, razliko pa naj bi zaposlenim izplačali v dveh obrokih pod drugim imenom. Vprašanje, ali to drži in pod kakšnim imenom bo izplačana razlika, so v Triglavu spregledali, odgovorili pa le, da so sledili pozivu vlade in vsem zaposlenim izplačali minimalni regres.

Komentarjev 2
  • puys 08:34 05.julij 2012.

    Javna uprava in državne firme so izgubile kompas v glavi očitno...

  • nasha71 07:51 05.julij 2012.

    Hallo!!! Ni regresa, če te drugi zalagamo s kešom!!!!!Še plače znižat!!!! Pa bote srečni da mate job