Slovenija
1896 ogledov

Han: Delovne sobote niso izvedljive, kot so bile zamišljene

Matjaž Han Žan Kolman/KPV
Minister Han je po srečanju z upravnim odborom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) dejal, da ukrepi tako glede dela kot obnove po poplavah še niso dokončni.

Upravni odbor OZS je gospodarskemu ministru Matjažu Hanu izrazil ogorčenje, ker jih vlada ne upošteva, med drugim pri zakonu o delovnih razmerjih in dodatnih obremenitvah, ter ga pozval, naj v vladi zagovarja njihove interese. "Jasno je, da nam minister vseskozi stoji ob strani, a v tem trenutku to ni več dovolj. Potrebujemo podporo ministra, glas v vladi, ki bo upoštevan," je danes seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v Ljubljani, na kateri so gostili Hana, dejal predsednik OZS Blaž Cvar.

Ukrepi, ki se sprejemajo, ne gredo v smeri izboljšanja pogojev za delovanje gospodarstva, ampak pomenijo dodatne obremenitve, je dodal generalni direktor OZS Danijel Lamperger.

Vlada "igrala samo na eni polovici igrišča"

Luka Mesec | Avtor: D. M. Luka Mesec D. M.
Delodajalci so izrazili ogorčenje nad pogajanji glede sprememb zakona o delovnih razmerjih, pri katerih da se je minister za delo Luka Mesec v celoti postavil na sindikalno stran, "igralo se je samo na eni polovici igrišča", je ponazoril Cvar.

"Gospodarstvo potrebuje dialog, predvsem pa rešitve ... Takšna pogajanja pa pomenijo nespoštovanje slovenskega obrtništva in gospodarstva," je dodal podpredsednik OZS in vodja sekcije za promet pri zbornici Peter Pišek. O sindikalnih grožnjah z "ulico" je pripomnil, da bodo delavci tako ali tako pristali tam, ker bodo podjetniki nekonkurenčni in bodo šli v tujino.

Delodajalci so bili pripravljeni na vrsto kompromisov, najdlje so vztrajali za pogajalsko mizo, niso pa mogli pristati na predlog glede pravic sindikalnih zaupnikov, ki da bi imeli "večje bonitete kot najbolj ranljive skupine, kot so nosečnice ali delavke, ki dojijo otroke do enega leta starosti", je povedal predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki se je tudi udeležil seje.

Han Meščevo potezo označil za "veliko napako"

Han je napovedal, da bo ščitil interese gospodarstva. Kot "veliko napako" je označil to, da se je minister za delo pri pogajanjih o zakonu o delovnih razmerjih postavil na eno stran, in ocenil, da bo treba predlog zakona v DZ amandmirati.

Matjaž Han | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Cvar je v izjavi medijem povedal, da bodo delodajalska združenja danes vladi poslala svoje predloge dopolnil. Če ne bodo vsaj delno uslišani, bi pa morala vlada ponuditi ukrepe v korist gospodarstva, s katerimi bi uravnotežili ukrepe, ki bi jih dodatno obremenili, je menil.

Han je v izjavi dodal, da se bo potrudil, da bodo socialni partnerji znova sedli za mizo ter da bodo kot enakovredni partnerji sprejeli kompromise. Država je po njegovem sicer pred velikimi izzivi, tako zaradi notranje politike kot ohlajanja gospodarstva v tujini in potrebe po obnovi po poplavah. Upa pa, da bo vlada "vendarle še premislila in sprejela odločitve, ki ne bodo v škodo gospodarstva", da bi lahko izpolnili načrte glede popoplavne obnove in zagotovitve socialnih pravic.

Glede zakona o obnovi so zadeve še odprte. Han je upravnemu odboru povedal, da so ugotovili, da delovne sobote, kot je bilo zamišljeno, "niso izvedljive". V izjavi je potrdil, da je govora o obdavčitvi bilančne vsote bank in zvišanju davka od dohodkov pravnih oseb, ni pa želel špekulirati, kakšna bo končna odločitev, ker zadnje verzije predloga še ni videl, bi pa lahko zakon določil eno obremenitev. O morebitnem zvišanju trošarin na sladkor ter alkohol in tobak je dejal, da s tem načeloma nima težav, če se bo vedelo, čemu bo dodatni denar nato namenjen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar playrrr
    playrrr 06:51 25.oktober 2023.

    Ne vem, kaj lahko pričakujemo od ministra, ki nima niti dneva izkušenj v gospodarstvu ali vsaj kje drugje kot v politiki. Neposredno iz fakultete v politiko in sedi na stolčku, ki se ukvarja z tematiko dela....

  • slopubec 05:35 25.oktober 2023.

    Tile se bodo med sabo ....., ta vlada je polomija

  • Stane Adamič 17:08 24.oktober 2023.

    A imamo gospodarskega ministra???? Cele dneve se ukvarja z pogodbami svojega podjetja v Petrolu, sedaj pa daje neko izjavo. A veste, da je to človek z trgovsko šolo i n nekaj retoričnimi sposobnostmi????Dve leti, NIČ, NIČ......