Slovenija
599 ogledov

Han: Socialni demokrati smo rešili koalicijo

evropske volitve, Matjaž Han Saša Despot
Predsednik SD Matjaž Han je po predsedstvu stranke dejal, da so na evropskih volitvah naredili soliden rezultat, zavedajo pa se, da so koalicijske stranke izgubile te volitve.

"Smo pa Socialni demokrati s svojim angažmajem vendarle rešili koalicijo, ker drugače bi bil rezultat neizmerno slabši," je ocenil predsednik SD Matjaž Han.

SD so prejeli 7,73 odstotka glasov oz. en mandat v evropskem parlamentu. Do konca avgusta bodo naredili vsebinsko analizo evropskih in parlamentarnih volitev, na podlagi katere bodo naredili smer za naslednje volitve v DZ. "Vidimo svoje slabosti in svoje prednosti, ki jih imamo veliko," je dejal Han.

Seznanili so se tudi s finančnim okvirjem kampanje. Po Hanovih besedah je bila to ena skromnejših kampanj, zato so lahko glede na število prejetih glasov z njo zadovoljni.

Če se glasovi ne bi drobili ...

"Vtis je bolj pozitiven kot negativen," pa je ocenil evropski poslanec Matjaž Nemec, ki je dobil ponovni mandat. Ob tem je spomnil, da SD prihaja iz težjega obdobja, kot njihovi konkurenti na volitvah. Pomembno pa je, da imajo dobro terensko mrežo, je izpostavil. "Seveda ne moremo mimo preteklih napak, ki smo jih naredili in jih bomo še nekaj časa sanirali, ampak zdi se, da smo vse bolj složni," je dejal.

evropske volitve, SD | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če se 35.000 glasov levosredinskih volivcev ne bi drobilo med tri politične stranke, bi si lahko obetali boljši rezultat, meni Nemec. "35.000 glasov je bilo tako rekoč podarjenih desni sredini," je dejal.

Ob dolgotrajnem čakanju rezultatov se v SD niso porajali dvomi v njihovo legitimnost, pravi. "Sem pa pogrešal stare dobre čase, ko so se evropske volitve ločevale od referendumskih pobud, pogrešal sem Cankarjev dom," je dejal. Zato bi Državni volilni komisiji (DVK) "svetoval, da se vrnemo na stare tirnice", je dejal. A ob tem izpostavil, da je politika s hkratno izvedbo evropskih volitev in treh referendumskih pobud DVK spravila v težek položaj.

Za časovnico glede uresničitve izražene volje volivcev

Nemec je ocenil še, da se socialna demokracija vrača na slovenski politični zemljevid. Želijo pa si, da bi bili cilji in obljube, ki so jih v vladi dali ljudem, tudi uresničeni. "Kar se tiče naših štirih ministrov mislim, da ne bo težave," je dejal.

Han je dejal, da bodo na koalicijskem vrhu predlagali, da se zastavi jasna časovnica glede uresničitve izražene volje volivcev na glasovanjih o referendumih glede prostovoljnega končanja življenja, rabe konoplje in uvedbe preferenčnega glasu.

Ob današnjih ugibanjih o povezovanju Levice in Vesne in vprašanju, ali tudi v SD razmišljajo o povezovanju, pa je Han dejal, da se je v politiki vedno treba pogovarjati. "Ampak mi smo že bili povezani v KUL," je spomnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 19:21 11.junij 2024.

    Oblast je res sladka, tov. Han nastavite še drugo stran lica, zgleda, da vas SS - esovci še premalo jeb..jo.

  • Naklonsky 21:50 10.junij 2024.

    Rešili bi jih, če ne bi bili zvoljen nihče - sploh pa ne nemec!