Slovenija
20 ogledov

Hartley bo Mussomelija zamenjal v začetku prihodnjega leta

Brent Hartlej state department
Brent Hartley dobil podporo ameriškega senata in tako postal veleposlanik ZDA v Sloveniji. Mussomelija naj bi zamenjal v začetku prihodnjega leta.

Novi veleposlanik ZDA v Sloveniji bo Brent Hartley, so danes potrdili na ameriškem veleposlaništvu.

59-letni Brent Hartley je karierni diplomat, ki je prvo službo v tujini nastopil leta 1981, ko je delal na veleposlaništvu v Kairu. Leta 2010 je zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve in je bil v tem času tudi nadrejeni Josephu A. Mussomeliju, ki je bil ameriški veleposlanik v Sloveniji od leta 2010.

Leta 2007 in 2008 je opravljal dela politično-vojaškega svetovalca v Afganistanu, od leta 2006 do leta 2007 pa je bil namestnik direktorja za evropsko varnost in politične zadeve.

Hartley ima veliko izkušenj s protiterorizmom, saj je bil od leta 2005 do leta 2006 višji svetovalec za mednarodne odnose pri Nacionalnem protiterorističnem centru. Od leta 2003 do leta 2005 pa je bil na položaju direktorja regionalnih zadev v uradu protiterorističnega koordinatorja. Izkušnje z Evropo ima prav tako, saj je bil od leta 2000 do leta 2002 namestnik političnega svetovalca ameriške misije pri zvezi Nato v Bruslju.

Hartley je 15. julija uspešno prestal zaslišanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, odbor pa je njegovo kandidaturo potrdil 29. julija in jo poslal pred celoten senat, kjer je čakala vse do četrtka, saj so bile vmes senatne počitnice in kongresne volitve, Obamovi kandidati pa imajo tako ali tako vsi po vrsti od samega začetka težave s potrjevanji brez posebnega razloga razen obstrukcije republikancev. Včeraj ga je soglasno potrdil še ameriški senat.

Zamenjava v začetku prihodnjega leta

Za zdaj še ni uradno znano, kdaj bo prišlo do zamenjave na veleposlaniškem položaju v Ljubljani. Diplomatski viri neuradno namigujejo, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega leta.

Na julijskem zaslišanju je bodoči osmi veleposlanik ZDA v Sloveniji Hartley poudarjal pomen gospodarskega sodelovanja, energetiko in nacionalno spravo med Slovenci.

ZDA imajo v medijih negativno podobo

"Slovenija si je v 23 letih neodvisnosti nabrala pohvale vredne dosežke," je v opisu slovenske poti po osamosvojitvi navedel Hartley in med stvarmi, ki bi jih bilo potrebno izboljšati, omenil tudi zelo negativno podobo ZDA v slovenskih medijih.

Napovedal je prizadevanje, da slovenska vlada ne bo še bolj krčila obrambnega proračuna, prizadevanje za slovensko podporo nastajajočemu sporazumu o čezatlantskem partnerstvu in investicijah (TTIP) ter menil, da prerekanja o nasilju med in po drugi svetovni vojni globoko prizadevajo politično, družbeno in celo gospodarsko življenje.

Ena od njegovih prioritet bo tudi diverzifikacija oskrbe z energijo, kar leti predvsem na uvoz energije iz Rusije. Raje kot Južni tok bi Hartley videl, da Slovenija morda postavi še drug jedrski reaktor.