Slovenija
23 ogledov

Hauc predsednik uprave NKBM

Aleš Hauc mediaspeed
Nadzorni svet Nove kreditne banke Maribor (NKBM) je na današnji seji mandat za predsednika uprave soglasno podelil sedanjemu generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu.

Aleš Hauc je vodenje banke prevzel po pridobitvi licence s strani Banke Slovenije. Hauc je diplomiral na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer nadaljuje tudi doktorski študij.

Poklicno pot je začel leta 1991 kot svetovalec za financiranje podjetij pri ekonomskem inštitutu v Mariboru, leta 1994 pa se je zaposlil kot revizor v nekdanji Krekovi banki, kjer je bil pozneje tudi svetovalec direktorja oziroma uprave banke. Leta 2002 je prevzel vodenje poslovne enote Banke Koper v Mariboru, kjer je bil zadolžen predvsem za širitev tržnega deleža, ključne komitente ter izvajanje strategije banke.

Že vrsto let je predavatelj na Gea Collegeu v Ljubljani, Izobraževalnem centru Združenja bank Slovenije, od leta 2008 pa je tudi visokošolski habilitirani učitelj na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru za predmete s področja financ in bančništva. Je tudi član nadzornega sveta Poštne banke Slovenije in Športne loterije. Vodenje Pošte Slovenije je prevzel leta 2005, drugi petletni mandat pa je nastopil junija 2010. V preteklem letu je bil pod udarom kritik zaradi zadeve "brezplačniki" in domnevno previsokega izplačila plač.

Delali bi "brez pritiskov oziroma vmešavanj"

Nadzorni svet se je po nedavnem odstopu Andreja Plosa z mesta predsednika uprave druge največje državne banke odločil, da bo novega predsednika uprave NKBM izbiral na način neposrednih osebnih vabil. Kot je takrat povedal prvi nadzornik Dušan Jovanovič, so poslali deset vabil, vendar se vsi vabljeni kandidati na njih niso odzvali.

Sicer pa so nadzorniki postopek iskanja novega predsednika uprave peljali ne glede na zahtevo agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami (AUKN) za njihovo razrešitev. Jovanovič je v zvezi s tem dejal, da želijo brez pritiskov oziroma vmešavanj kogarkoli odgovorno opraviti svoje delo do konca, kot jim je bilo zaupano na skupščini delničarjev.

Uprava družbe, ki jo do imenovanja nove še vedno vodi Plos, sicer še vedno ni sklicala zahtevane skupščine, saj, kot je pretekli teden dejal Plos, pričakujejo nekatera dodatna pojasnila AUKN. V slednji sicer takšno zahtevo poleg nesoglasij znotraj nadzornega sveta opravičujejo tudi z lanskimi poslovnimi rezultati banke in skupine NKBM.

Komentarjev 2
  • mb 08:00 14.marec 2012.

    lahko bi manj žrl, ne pa da je tako zavaljeno prase

  • izRODEk 19:20 09.marec 2012.

    Nagrade za zasluge pri oglaševanju in raznašanju Expresa in Slovenskega tednika?Za objektivno odgovornost za smrt poštne delavke? Za vse oropane pošte v zadnjih letih pod njegovim vodstvom zaradi NIČ ukrepov glede varnosti?Za bruhat... ne maram prašičev,.. sploh ...prikaži več ne mastnih in pokvarjenih....NE janšizmu!